Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin, hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7 % tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (např. hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je tzv. biskup.
Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso - v každé části těla je jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Krůtí maso je tradičně oblíbeno hlavně v USA, Velké Británii a Mexiku, stoupá však i jeho obliba v jiných zemích. V USA je pečená krůta, často nadívaná, tradičním svátečním pokrmem na Den díkůvzdání, zatímco ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů.
Potřebujeme :
- 4 krůtí stehna
- 50 g slaniny
- 2 stroužky česneku
- 5 drcených jalovčinek
- 120 g másla
- 1 velká cibule
- 2 bobkové listy
- 50 ml červeného vína
- vývar
- pepř
- nové koření
- tymián sůl
- hladká mouka
Krůtí stehna prošpikujeme, pokapeme citronem, potřeme česnekem, mletým pepřem a mletým novým kořením, tymiánem, drcenými jalovčinkami, polijeme rozpuštěným máslem a necháme 1-2 dny odležet v chladu.
Potom na zbylém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolená stehna, opečeme, přidáme bobkový list, podlijeme vínem či vývarem a dusíme přikryté v troubě doměkka.
Měkká stehna vyjmeme, šťávu rozmixujeme, mírně zaprášíme moukou, povaříme a přelijeme přes krůtí stehna.
Podáváme s hranolky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.