Brownie je moučník pocházející ze Spojených států. Pro výrobu se používá třené těsto s přídavkem mouky a kakaa, někdy i kousků čokolády, případně i dalších přísad jako oříšků nebo rozinek. Peče se na plechu, po upečení se může potřít čokoládovou polevou a krájí se na čtverečky. Varianta white brownies používá bílou čokoládu místo hnědé.
Brownie se obvykle jedí rukou, doplňují se šlehačkou nebo se pocukrují, teplá brownie se mohou jíst se zmrzlinou. Vhodným nápojem k nim je mléko.
Potřebujeme :
- 100 g jemné hořké čokolády
- 100 g jader vlašských ořechů
- 100 g měkkého másla
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 2 lžíce kakaa
- 100 g mouky
Poleva:
- 200 g mléčné čokoládové polevy
- 3 lžíce jemně nasekaných jader vlašských ořechů
Čokoládu rozlámeme na malé kousky, rozpustíme v horké lázni a necháme ochladit. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Plech zmenšíme proužkem alobalu na velikost 20x30 cm, vymastíme.
V míse rozšleháme máslo ručním mixérem na pěnu. Přidáme vanilkový cukr a žloutky a vše ušleháme v krémovou hmotu. Do krému přidáme kakao a mouku. Bílky ušleháme na tuhý sníh a pečlivě vmícháme vařečkou do těsta.
Těsto rozetřeme na plech a uhladíme. Dáme do trouby a pečeme 45 minut. Hotový plát těsta vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Čokoládovou polevu rozpustíme v horké lázni. Plát těsta potřeme čokoládovou polevou. Posypeme vlašskými ořechy nebo kousky čokolády. Poleva musí být ještě trochu měkká, jinak ozdoba nebude držet.
Plát těsta nakrájíme na asi 4 cm velké kostky. Brownies zabalíme do alobalu, aby nevyschly.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.