Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru atp. s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem, v tomto případě často ve formě hamburgeru. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.
Na karbenátky:
- 300 g kuřecího masa
- 1 celozrnný žitný rohlík
- 1 malá cibule
- 1 svazek majoránky
- 1 kousek kůry z citronu
- 75 g jader vlašských ořechů
- 1 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na zeleninu:
- 800 g tykve
- 500 g masitých brambor
- 3 jarní cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek zelené petrželky
- 2 lžíce oleje
- 1/8 l zeleninového vývaru
- sůl
- muškátový oříšek
- kajenský pepř
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 4 lžíce smetany ke šlehání
Rohlík namočíme v horké vodě a dobře vylisujeme. Maso nakrájíme na kostičky a pak drobně nasekáme. Omytou, osušenou majoránku a citronovou kůru také jemně nasekáme. Ořechy rozemeleme.
Maso smícháme s rohlíkem, cibuli, majoránkou, citronovou kůrou, ořechy, vejcem, solí a pepřem, až vznikne karbanátková hmota. Vytvoříme 8 karbanátků.
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Rozpůlíme omytou tykev, oloupeme, odstraníme semena s vlákny a dužinu nakrájíme na stejné kostičky jako brambory.
Očištěnou, omytou a osušenou jarní cibuli nakrájíne na 1 cm velké kousky včetně natě. Oloupaný česnek jemně nasekáme. Omytou a osušenou zelenou petrželku rovněž jemně nasekáme.
Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme brambory, tykev, jarní cibuli, česnek a za stálého míchání vše opečeme na středním ohni. Podlijeme zeleninovým vývarem, zeleninu povaříme, přikryjeme a dusíme na středním ohni 10-15 minut.
Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, muškátem, ochutíme pomerančovou šťávou. Přimícháme smetanu a asi 2/3 zelené petrželky. Přikryjeme a udržujeme teplé.
Na velké pánvi rozehřejeme olej. Postupně vkládáme karbanátky a opékáme na středním ohni asi 4 minuty, až se uvolní ode dna. Obrátíme a opékáme 3 minuty.
Zeleninu posypeme zbývající zelenou petrželkou a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.