Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších italských receptů. Dějiny moderního receptu se dají vysledovat překvapivě pouze do roku 1970 do města Treviso v severní Itálii. Podobné recepty ale pocházejí už z doby renesance a ze Sieny, Florencie a Benátek.
Potřebujeme :
- 2 mandarínkové kompoty (cca 300 ml)
- 125 ml šlehačky
- 250 g sýru Mascarpone
- 250 g tvarohu
- 80 g cukru
- 3 lžíce pomerančového likéru
- 200 – 250 ml pomerančové šťávy (může být i 100% pomerančový džus)
- 1 balíček dlouhých piškotů
- kakao
- plátky pomerančů na ozdobu
Kompotové mandarínky přecedíme a necháme odkapat. Šlehačku vyšleháme dotuha. Mascarpone a tvaroh utřeme do hladka s cukrem. Přidáme 3 lžíce pomerančového likéru. Do tvarohového krému opatrně přimícháme šlehačku a 100 ml pomerančové šťávy.
Dno formy rovnoměrně vyložíme piškoty, které pokapeme pomerančovou šťávou. Na ně pokládáme odkapané mandarínky a potřeme je polovinou tvarohového krému.
Pokračujeme mandarínkovou vrstvou, na ni pokládáme piškoty, které opět pokapeme pomerančovou šťávou. Na piškotovou vrstvu natřeme zbytek krému, povrch uhladíme. Zákusek necháme přes noc ztuhnout v ledničce.
Před podáváním zákusek poprášíme kakaem
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.