Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Citrónový chlebíček

Citrónový chlebíček

18.1.2019 - AndreaP.

Že makronky nelze udělat bez bílků či čokoládová pěna bez smetany? Kuchařka Moderní veganské dezerty Vám ukáže, že lehkou úpravou tradičních receptur můžete získat dezerty zdravější, svěžejší a chuťově zajímavější, než jsou jejich originální verze.

Všechny recepty mají základ v tradiční francouzské cukrařině, neobsahují ale žádné mléko, vejce či jiné živočišné produkty. Kuchařka Vás provede všemi alternativními surovinami i inovativními cukrářskými postupy, díky nimž budete moci vytvářet kouzelné dezerty, u kterých nikdo nepozná, že jsou čistě rostlinného původu.

Více jak sedmdesát skvělých receptů je rozděleno do sedmi kapitol – Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti. Při psaní kuchařky tak nezůstal žádný kámen neotočen a její obsah Vám pomůže stát se skvělým cukrářem.

Výběr receptů: Croissanty, Kouglof, Tartaletky s oříšky a karamelizovanými jablky, Mangovo-kokosový dort, Třešňovo-čokoládové glazované dortíky, Čokoládový mille-feuille, Třešňový clafoutis, Crème caramel s kakaovými boby, Makronky.

A my si postupně několik těch receptů z knihy odtajníme, zde je první z nich.

CITRONOVÝ CHLEBÍČEK

Počet chlebíčků: 1

Potřebné vybavení: chlebíčková forma se dnem o rozměru 20 × 8 cm

Důležitá poznámka: Kandované citrony je nutno připravit den předem.

Citronový chlebíček

  • 180 g hladké mouky
  • 45 g mandlové mouky
  • 9 g prášku na pečeni
  • 1,3 g jedlé sody
  • 0,9 g guarové gumy
  • kůra ze 2 citronů
  • 234 g krupicového cukru
  • 216 g sójového jogurtu
  • 72 g citronové šťávy
  • 90 g slunečnicového oleje
  • olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy

 

Sirup

  • 65 g citronové šťávy
  • 70 g krupicového cukru

 

Poleva

  • 250 g moučkového cukru
  • citronová šťáva dle potřeby

 

Kandovaný citron

  • 1 citron
  • 100 g vody
  • 100 g krupicového cukru

Prosejte do větší mísy obě mouky, prášek na pečení, sodu a guarovou gumu. Přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru. V menší misce smíchejte cukr, jogurt, citronovou šťávu a olej a vše postupně vmíchejte do sypkých surovin.

 

Chlebíčkovou formu vystříkněte olejem, případně vymažte máslem, a poté vyložte přes delší boky pečicím papírem. Papír vám pomůže po upečení chlebíček snadněji vyndat. Do formy nalijte těsto a pečte zhruba 40 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C. Ke konci pečení se pomocí párátka či dřevěné špejle přesvědčte, že je chlebíček dobře propečený.

Nechte ve formě asi hodinu chladnout.

 

Sirup

V menším hrnci smíchejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte cca k 80 °C. Do chlebíčku (stále ve formě) udělejte párátkem asi 20 dírek po celém povrchu a pomocí lžíce provlhčete připraveným horkým sirupem. Nechte ještě dalších 30 minut ve formě, poté chlebíček z formy vyjměte a položte na mřížku.

 

Poleva

V míse smíchejte moučkový cukr a dost citronové šťávy na to, abyste získali středně tekutou hmotu. Tu ještě lehce zahřejte v mikrovlnné troubě či opatrně v menším hrnci, aby se cukr začal rozpouštět a poleva měla ideální konzistenci na polití chlebíčku. Vychladlý chlebíček z výšky přelijte připravenou polevou.

 

Kandovaný citron

Citron nakrájejte na tenké plátky, dejte je do menšího hrnce, přelijte dostatečným množstvím studené vody a přiveďte k varu. Slijte, citron vraťte do hrnce, opět zalijte studenou vodou a postup opakujte. Celkem takto přiveďte citronové plátky k varu třikrát.

 

Do hrnce dejte 100 g vody a 100 g cukru a přiveďte k mírnému varu. Vložte plátky citronu a pozvolna vařte asi 20 minut. Nechte v sirupu, dokud zcela nevychladne, pak plátky vyndejte, přesuňte na mřížku a nechte ideálně přes noc zcela oschnout. Kandovaným citronem chlebíček ozdobte.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz