Rok se sešel s rokem, a my tady máme první den nového roku 2019. A jak praví tradice, tento den by se na stole měla objevit čočka, symbolika peněz. A protože tradice jsou od toho, aby se dodržovaly (či porušovaly) - to už záleží na každém z nás, tak poté, co jsme spolu loni probírali recepty z červené čočky, tak letos si připravíme klasickou čočkovou polévku.
Potřebujeme
- 150 g čočky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 dcl kysané smetany
- sůl
- cukr
- ocet
- olej
- 1 střední cibule
- 30 g hladké mouky
Čočku přebereme, řádně propláchneme a dáme vařit do studené vody. Mezitím si připravíme jíšku z oleje, hladké mouky a cibulky nakrájené nadrobno. Když je čočka téměř měkká, přidáme hotovou cibulovou jíšku a v polévce ji necháme pořádně provařit (cca 15-20 minut). Polévku dochutíme česnekem, solí a dle chuti cukrem a octem. Nakonec zjemníme smetanou. Přidat můžeme kousky vařeného uzeného masa. Podáváme s pečivem.
Na závěr tohoto receptu mi dovolte, abych všem našim čtenářům popřála do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí, osobní pohody a mnoho síly pro každodenní zvládání běžných i nečekaných situací.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.