Bramborový salát sám o sobě sice není hlavní chod, ale slouží jako příloha k mnoha dalším jídlům, například k různým řízkům, karbanátkům, smaženým rybím filetům a pod... Nyní tedy přinášíme recept na výrobu vlastního bramborového salátu s domácí majonézou.
Suroviny pro bramborový salát:
- brambory varného typu A - salátové (někdy vyhoví i AB) cca 0,5kg až 0,75kg
- kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer (postačí i směs na přípravu bramborového salátu sterilovaná)
- sterilované okurky (asi 50g, více ne)
- čerstvá cibule (1 palička)
- sterilovaný hrášek (100g konzerva), může být i čerstvý, je to i lepší
- sůl
- mletý pepř (pár špetek)
- kdo má raději jemnější a vláčnější konzistenci, tak připravený bujon (z prefabrikované kostky nebo může lépe být i vývar například slepičí, vepřový, hovězí, postačí několik polévkových lžic)
- pro vyložené zmlsance, kteří touží po glutamanu, tak něco jako vegeta - třeba i jenom glutasol
Příprava
Nejprve je potřeba připravit brambory, ty uvaříme ve slupce zhruba 20 až 25 minut, neměli bychom je příliš převařit, jinak se nám potom začnou rozpadat a to pro salát není příliš dobré. Zároveň uvaříme kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer nakrájenou na malé kousky.
Suroviny pro přípravu majonézy:
- vejce (postačí i jedno - lépe dvě) - dle velikosti vajec, je třeba vyzkoušet
- rostlinný olej cca. 2dl
Mezitím, co se vaří brambory a zelenina, připravme si majonézu. Majonézu můžeme vyšlehat buď ručně, což je velice pracné, anebo pomůže mixér, třeba i malý ruční. Do vhodné nádobky vyklepneme vejce (ideálně jen žloutek, ale ani bílek nevadí, funguje to i s ním) a začneme šlehat s postupným pomalým přidáváním oleje, postupně se začne tvořit emulze směsi, doplňujeme olej po velmi malých dávkách tak, aby našlehaná hmota získala potřebnou hustotu a krémovost - postupně se začne "lepit" a bude maličko tuhnout, jakmile je vidět, že je již směs hutná a krémová, olej již nepřidáváme, jen trochu došleháme a tím je již majonéza hotová. Kdo chce, může majonézu i osolit, případně přidat lžičku octa a lžičku hořčice (to ovšem nedělám, surová majonéza je sama o sobě bez chuti a dochucovat se má až později výsledný výrobek). Majonézu tedy máme.
Zeleninu uvařenou bychom měli již mít také. Brambory po uvaření necháme vystydnout, odstraníme z nich slupku a nakrájíme je do vhodné nádoby (mísy) na hranolky nebo kostičky. Pokud chcete použít trochu vývaru, tak teď nastává ta pravá chvíle, kdy do hromady nakrájených brambor v míse přidáme dvě-tři-čtyři (...? nesmí to příliš téct) lžíce vývaru, brambory promícháme, aby mohly vývarem navlhnout. Rovnou pak vmícháme uvařenou zeleninu, sterilovaný hrášek, cibuli nakrájenou na jemné kousky, sterilovaný hrášek, na malé kousky nakrájené okurky, osolíme, případně opepříme a celou směs promícháme. Samozřejmě ochutnáme, jak se celý salát jeví i chuťově - ale to asi každý trochu znalý kuchař bude vědět :-). Kdo by měl pocit, že to není ještě příliš "ono", tak může přidat špetku koření typu "glutaman", ale není to určitě nutné, opravdu postačí správně osolit. Po promíchání použijeme připravenou majonézu, kterou vmícháme do salátu podle potřeby, někdo má raději hodně majonézy, někdo méně, to už je na každém. No - a bramborový salát je hotov!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.