Jestliže ještě nemáte nakoupené všechny dárky a dotaženou vánoční výzdobu, máme pro vás tip – pusťte se do tvoření sami! Vlastnoručně vyrobené sladké drobnosti a dekorace potěší vaše blízké mnohdy mnohem více, neboť společně s použitými surovinami do nich vkládáte i kousek sebe. Nebojte se a zkuste pod stromeček něco hezkého vytvořit či upéct a současně provonět byt úžasnou vůní koření.
Šup s tím do sklenice
Prázdné sklenice od marmelád se občas nastřádají v každé domácnosti, na Vánoce je proto ideální čas se jich zbavit. Jak? Vytvoříte s jejich pomocí krásný dárek, který udělá nejednomu mlsounovi rozhodně radost. Sklenice je vhodné naplnit jak tradičními máslovými sušenkami, tak třeba cookies s vůní čokolády, pomerančové kůry nebo skořice. Vše můžete navíc efektivně ozdobit tematickými razítky. Jakmile je napečeno, stačí už jen dobroty hezky vyskládat a sklenici doladit – vytvořit novou etiketu, na víko použít kousek ozdobné látky, převázat stuhou a máte hotovo.
Pokud byste však chtěli tvořit ještě trochu více, můžete se pustit třeba do výroby horké čokolády se sněhuláky. „Sněhuláky vytvoříte pomocí bílých marshmallows, kdy k sobě jednotlivé kousky připevníte párátkem. Za pomoci jedlého černého a oranžového fixu jim domalujete obličej a knoflíky, podle fantazie můžete přidat i ruce nebo čokoládový klobouk. Na dno sklenice vsypete horkou čokoládu či kakao, na něj posadíte sněhuláka a doplníte ještě dalšími drobnými marshmallow kousky. Pak už stačí jen přiklopit víčko a doplnit o návod na přípravu nápoje,“ doporučuje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.
Křehčí tvary do krabičky
Kromě sklenice samozřejmě využijete i různé krabičky doplněné ozdobným papírem, do kterých můžete umístit více tvarované cukroví, které by se ve sklenici mohlo dojít k újmě. Jedná se například o srdíčka z křehkého těsta nebo vločky zdobené královskou glazurou, jejíž přípravu si díky tipu ze Světa cukrářů lze ulehčit. „Pokud máte obavu dělat klasickou bílkovou polevu, kupte si předpřipravenou směs, do které přidáte už jen vodu. Tu pak naplníte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a bez problémů ozdobíte všechny sušenky, perníčky či jiné vánoční pečivo, které budete letos připravovat,“ radí Michal Kubíček. Bílou polevu samozřejmě můžete i dobarvit nebo na závěr posypat různými druhy cukrářského zdobení, jako jsou perličky, tyčinky nebo máček.
Vánoční ozdoby, které můžete i sníst
Pokud ve své domácnosti ještě postrádáte některé detaily z vánoční výzdoby, není nic jednoduššího, než si je doma upéct. Připravit si tak můžete třeba ozdobný věnec z perníčků nebo kouličky na stromek! A jak na to? Na přípravu věnce si kromě klasických vykrajovaných zdobených perníků musíte upéct ještě kruhový základ, na který jednotlivé tvary pomocí královské glazury jednoduše připevníte. Jakmile vše zaschne, neváhejte s ním dekorovat sváteční stůl. Ovšem kromě klasických perníkových tvarů se můžete pustit i do tvoření perníčků ve 3D, a tím nemyslíme jen perníkovou chaloupku. „K výrobě ozdob ve tvaru baňky se vám budou hodit vyklápěcí formičky na koule z pocínovaného plechu. Hotový výrobek pak už stačí jen slepit, ozdobit a jedlé vánoční ozdoby jsou na světě,“ uzavírá Michal Kubíček. Na závěr stačí jen připravit šňůrku nebo stuhu na zavěšení a zdobení může začít.
Naše tipy :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.