Vánoční čas ve Venezuele je jako všude jinde na světě plný setkání rodin a známých, přípitků a příprav typických jídel a pití pro sváteční stoly. Velkým momentem vánočního času jsou večeře 24. a 31. prosince.
Hlavně se podává pět základních jídel: šunka, plněný šunkový chléb, kuřecí salát, sladkost z papaji a hallaca.
Královnou vánočního menu je hallaca, plněné kukuřičné těsto, zabalené v banánovém listu. Příprava hallacy se považuje za skutečný rodinný svátek a jde o velmi pracný úkol. Příprava trvá přibližně dva dny a zúčastňují se jí rodinné či přátelské skupinky, kterým velí matka či babička. Je třeba připravit nejen náplň a těsto, ale také očistit banánové listy. Těsto z kukuřičné mouky s náplní se totiž balí do banánového listu a utvoří se jakýsi balíček, který se ováže pevně provázkem. Poté se hallacy vaří. Náplň hallacy se liší podle zvyklostí a krajů. Hlavními surovinami je kuřecí maso, švestka, rozinky, kapari, oliva, kešu ořech, mandle a kousek papriky či feferonky.
Jako vánoční zákusky se jí sladkost z papaji dulce de lechosa , která pochází již z dob prvních původních obyvatel. Také jsou typické kokosové pusinky, ananasové sušenky či quesillo z ananasu. Samozřejmě nelze zapomenout na turrón čili turecký med.
PAN DE JAMÓN
Tento pečený a plněný chléb se dnes jí hojně po celé zemi. Především se plní šunkou, olivami a rozinkami. Podle oblastí či rodinných tradic se můžeme setkat též s oříšky, mandlemi, kapari apod. Na tento chutný chléb potřebujeme:
- 2 hrnky vlažné vody, 2 lžíce granulovaného droždí, 3 lžíce cukru, 4 vejce, 6 lžic práškového mléka, 6 lžic másla, 1 zarovnaná lžíce soli, 1 kg mouky, 500 g syrové šunky, 150 g rozinek, 1 sklenička plněných oliv
Postup: Rozpustíme droždí ve vodě s jednou lžící cukru a necháme odležet 15 minut. Když se droždí zvedne, přidáme vejce, mléko, rozpuštěné máslo, zbytek cukru a sůl. Trochu zamícháme a přidáme mouku. Dobře mícháme až do té doby, kdy vytvoříme kouli, která se nelepí na mísu. Přemístíme na pomoučený vál a hněteme rukama 10 minut. Poté těsto rozpůlíme, vložíme do vymazané mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme odpočinout 30-40 minut. Rozválíme, těsto poklademe půlkou nakrájené šunky, nakrájených oliv a rozinek. Těsto zarolujeme a konce zpevníme. Opakujeme s druhou částí těsta. Potřeme našlehaným vejcem a pečeme na 220 stupňů dozlatova, přibližně 45 minut.
Ponche crema
Tento velmi oblíbený krémový punč se připravuje na bázi mléka, vajec, cukru a alkoholu (např. slivovice, brandy, koňaku, rumu). Rum patří k nejvíce používaným. Ve Venezuele existují desítky receptů a některé jsou rodinnými poklady. Nejslavnějším se stal právě recept od Dona Eliodora Gonzáleze, který ho vytvořil v roce 1900, aby uspokojil příchozí a zákazníky v jeho krámku "Botiquín del Comercio". O čtyři roky si již svůj punč patentoval. A od roku 1945 se s velkým úspěchem prodává pod značkou "Ponche Crema". Na přípravu potřebujeme:
- 1 litr mléka, 1/2 hrnku brandy nebo rumu, 10 žloutků, 2 lžíce vanilky, 1/2 hrnku cukru
Postup: Na středním ohni ohřejeme mléko společně s cukrem a vanilkou až do doby, kdy se začne vařit. Sundáme z ohně a necháme zchladit. Našleháme žloutky a přidáme po troškách mléko, smícháme s první směsí a dáme vařit na mírný oheň. Mícháme dřevěnou vařečkou a dáváme pozor, aby se směs nevařila. Mícháme až do doby, než získáme krém cca 10-15 minut. Sundáme z ohně, necháme odpočinout, přilejeme brandy či rum a nalijeme do láhve.
Sýrové kouličky s oříšky
- 1 hrnek strouhaného sýra, 1 našlehaný bílek, 1 lžíce mouky, 1/8 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku najemno nasekaných oříšků
Postup: Smícháme sýr s bílkem, moukou, kajenským pepřem, solí a oříšky. Vytváříme středně velké kouličky, které obalíme v oříškách. Osmažíme a položíme na savý papír.
Černý dort
- 1/2 kg hladké mouky 1/2 kg cukru, 1/2 kg másla, 1/2 kg rozinek, 1/2 kg sušeného ananasu, 1/2 kg sušených švestek 1/2 kg sušeného citrónu, 1/2 kg sušené papáji, 1/2 kg hořkých mandlí 1/2 kg sladkých mandlí, 1 láhev sherry likéru, 20 vajec, 1/2 láhve brandy
Postup: Dva dny předem dáme rozinky, švestky a ananas nakrájené na malé kousky do čtvrt kila cukru. Citrón a papáju nakrájíme také na malé kousky a vložíme do sherry a brandy. Smícháme máslo, cukr, našlehaná vejce společně s moukou promícháme i se směsí ovoce. Dáme na pekáč a pečeme půl hodiny ve středně vyhřáté troubě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.