Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského hruškového koláče. Investované úsilí se vám bohatě odmění v podobě jižansky temperamentního a křehkého hruškového moučníku. A když k tomu přidáte kouzelné italské Fragolino gurmánský zážitek na 100% zaručen!
275 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla pokrájeného na kostičky, 1 vejce, 1 žloutek, 2-3 lžičky studené vody, 125 g moučkového cukru, několik kapek vanilkového extraktu
Náplň: 4 lžíce meruňkové marmelády, 60 g mandlových sušenek, rozdrobených, 800 g oloupaných hrušek bez jádřinců, 1 lžička mleté skořice, 90 g hrozinek, 50 až 60 g hnědého třtinového krystalového cukru (podle chuti)
Mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj dejte máslo, vejce, žloutek, vanilku a zalijte vodou. Prsty postupně promíchejte mouku s ostatními igrediencemi a vypracujte hladké a nelepivé těsto, dle potřeby přidávejte vodu. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu vychladit do ztuhnutí.
Ze 2/3 těsta vyválejte placku a vyložte jí mělkou dortovou formu o průměru 25 cm nebo hlubší plech. Marmeládou potřete těsto a posypte drobenkou ze sušenek. Hrušky nakrájejte na tenké plátky. Poskládejte na sušenky. Posypte skořicí, hrozinkami a nakonec třtinovým cukrem.
Za zbývajícího těsta vytvořte tenký váleček a umístěte podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvořte na koláči mřížkový vzor, konce připojte k těstu na okrajích. Pečte do zlatova v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 50 minut. Nechte vychladnout, podávat můžete teplé i studené, posypané moučkovým cukrem.
Zpočátku křehký koláč je lepší až druhý den. Nechejte jej uležet přes noc v troubě nebo zakrytý na lince. Těsto nasaje vzdušnou vlhkost a nádherně zvláční.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.