V současné době jsou bažanti v Česku nejvíce loveným druhem zvěře. Kohouti se loví od 16. 10. do 31. 12. většinou na společných honech nebo se sokolnickými dravci, v bažantnicích lze lovit kohouty i slepice až do 31. 1. Roční odstřel se pohybuje kolem půl milionu kusů, v 70. letech 20. stol. se však v Česku lovilo ročně více než milion bažantů a živí bažanti i jejich maso se též vyváželi do zahraničí. V posledních desetiletích tvoří v České republice i jinde v Evropě většinu ulovených bažantů uměle odchovaní ptáci.
Na dnešní recept potřebujeme :
- 1 očištěný bažant
- 5 větších jablek
- máslo
- 100 g anglické slaniny
- 1 bramboru
- několik kuliček pepře
- jalovce a nového koření
- sůl
Bažanta položte do pekáče a do něj dejte očištěnou celou bramboru - ta vytáhne při pečení pachuť z dutiny bažanta (po dopečení ji vyhodíte). Bažanta prošpikujte slaninou, obložte jej oloupanými a nakrájenými jablky, posypte vločkami másla a kuličkami koření, osolte.
Dejte péct při střední teplotě a nezapomeňte bažanta během pečení občas polít máslem. Je třeba jej dostatečně mastit.
Pečte zhruba 1 hodinu doměkka a podávejte s vařenými brambory.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.