Zdravý jídelníček je spojený s lokálními a zároveň sezónními plodinami. K podzimu neodmyslitelně patří různé druhy dýní. U českých zákazníků jednoznačně dlouhodobě vede dýně hokaido, která je nenáročná na přípravu a nemusí se loupat. Navíc se hodí do sladkých i slaných receptů. Dýňovou dvojkou je máslová dýně.
Dýňovo-kokosová pěna
Co budete potřebovat?
Korpus
- 150 g loupaných mandlí
- 150 g vypeckovaných datlí
- 60 g rozinek
- 3 lžíce mletého kokosu
Náplň
- 250 g dýně sweet dumpling nebo hokkaido
- 250 g čerstvého žervé
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 ml kokosového mléka
- 180 g smetany ke šlehání
- strouhaný kokos na posypání
Karamelová omáčka
- 200 g cukru krystal
- 180 ml smetany ke šlehání
Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozsekejte. Dno rozkládací dortové formy potáhněte slabou igelitovou fólií a formu znovu sestavte tak, aby okraje fólie koukaly ven. Rovnoměrně naplňte korpusovou směsí a stlačte. Dejte vychladit, než se připraví náplň Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte v páře doměkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Poté zašlehejte žervé, cukr a kokosové mléko.
Ušlehanou šlehačku zapracujte do dýňové náplně. Vyklopte na vychlazený korpus, uhlaďte a vraťte do lednice aspoň na pět hodin.
Na karamelovou omáčku podlijte cukr třemi lžícemi vody a nechte na pánvi zkaramelizovat.
Až zezlátne, vlijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem.
Ostrým nožem opatrně projeďte po okraji dortu a uvolněte ho z formy. Podávejte posypané kokosem a přelité karamelovou omáčkou.
www.albert.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.