Zlatá královna, i tak se přezdívá koření KURKUMA, které se hojně využívá nejen pro jeho specifickou lahodnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Ostatně kurkuma byla hojně využívána již v počátcích ájurvédy, nejstarší celostní medicíně na světě. Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem, má silně barvící vlastnosti a bývá součástí řady kari koření. Vyzkoušejte recept na polévku z pečeného květáku s kurkumou!
Ingredience:
- 1 malý květák
- ½ žluté cibule
- 1 mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička pasty z kurkumy HD
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžíce sekaného čerstvého zázvoru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 1 lžíce hnědého cukru
- pár kapek citronové šťávy
- 7 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
Květák rozeberte na růžičky, rozprostřete ho na plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů, asi na 20 - 30 minut.
V hrnci na másle orestujte na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidejte na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujte asi minutu, pak přidejte římský kmín, lžičku kukrumy, orestujte a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.
Pak přidejte upečený květák a vše rozmixujte dohladka. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem.
Polévku servírujte ozdobenou trochou kurkumové pasty s opečeným světlým chlebem s Česnekovým pestem HD.
TIP
Kurkuma, nebo také indický šafrán, má původ pravděpodobně právě v Indii. V indické kuchyni má své stálé místo a využívá se velmi často také v ájurvédě. Kurkuma totiž všeobecně přispívá ke zlepšení zdraví a posílení imunity. Kromě léčivých účinků a lahodné chuti se stává také vyhledávanou složkou kosmetických produktů. Navzdory své zlaté barvě dokáže například vybělit zuby. Vyzkoušet ji můžete například v novince Hradeckých delikates, Kurkumové pastě.
KURKUMOVÁ PASTA – pasta vyráběná z čerstvého kořene nechává vyniknout výjimečné chuti kurkumy. Obsahuje totiž jen tři ingredience – kurkumu (minimálně 52 %), olivový olej a umeocet. Pasta je šetrně pasterována, bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy a GMO. Pochutnáme si na ní jen tak na bagetce, lahodná je také k sýrům, zelenině, ale také na grilované pochoutky, k ochucování teplých jídel, nebo naopak jako dip. Fantazii se meze nekladou, inspiraci přikládáme v receptech níže.
Kurkumová pasta je k dostání na e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 100 g = 130 Kč. Více na www.hradeckedelikatesy.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.