Houbová omáčka nebo-li houbovka patří mezi klasiku české kuchyně.
Potřebujeme :
- 1 l hovězího vývaru
- 1 miska nakrajených hřibů
- 1 žloutek
- 1 cibule
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- podle chuti ocet nebo citronová šťáva
- sůl
Na zahuštění:
- 1/4 l kysané smetany
- 4 lžíce hladké mouky
Do vývaru dáme vařit nakrájenou cibuli a koření. Vařte asi 15 minut, pak vývar přeceďte a do čistého vývaru přidejte hřiby nakrájené na větší kousky. Vařte tak dlouho, dokud nezměknou (cca 15 minut).
Z mouky a smetany umíchejte hladké těstíčko a po částech jej vlijte do vývaru. Stále míchejte, aby omáčka nevytekla z hrnce a dobře se zavařila.
Když je asi za 15 minut hotová, zjemníme ji rozšlehaným žloutkem. Pak omáčku dochuťte octem a solí.
Podávejte s houskovými knedlíky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.