Dneska to bude úplně jiný článek, žádný moučník nebo kus masa na talíři zde nenajdete, s trochou nadsázky se dá říct, že dnes tady nenajdete ani žádný recept, i když ... možná tak trošku ano. Dnešní téma totiž zní "chřipková epidemie". Vidíme to všude kolem, a nebo se to týká i právě nás. Ucpaný nos, bolest hlavy, teplota, bolest v krku. Už naše (pra)babičky věděly, že není nad přírodní medicínu, a tak nikdy v kritickém období nesměly chybět suroviny jako je citrón, zázvor, med, cibule či česnek. Cibulí se budeme zabývat níže, česnek - tak ten budeme přidávat všude, kam se jen dá (dobře, kávu opravdu vynechejte) a teď se zaměříme právě na citrón, med a zázvor ... a jen z těchto třech surovin si vyrobíme výborný základ pro čaj na bolest v krku a nachlazení jako takové. Tak pojďme na to.
Potřebujeme
- čerstvý zázvor
- řádně omytý citrón
- med
Očištěný zázvor nakrájíme na tenké plátky, stejně takto nakrájíme řádně omytý citrón (i s kůrou). Vezmeme si uzavíratelnou skleničku (třeba od medu) a střídavě tam klademe plátky zázvoru a citrónu. Když je sklenice témeř plná, celou takto naskládnou směs zalijeme medem. Uzavřeme a dáme do ledničky. Při potížích pak dáme do hrnku 1 čajovou lžičku základu a zalijeme horkou, nikoliv vařící, vodou. Teplé pijeme.
A na závěr se vrátíme ještě k výše zmiňované cibuli. Vezmeme cibuli, oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Dáme do misky a přidáme cukr krystal (jakoby tu cibuli procukrujeme). Necháme odležet, cibule pustí šťávu, kterou pak během dne nabíráme na lžičku a "popíjíme". Je to výborné na kašel i na bolest v krku, díky cukru šťáva ztratí svou palčivost a tím pádem chutná i dětem.
Snad osobní poznámka na závěr, oboje mám vyzkoušeno a léty prověřeno a opravdu můžu jen a jen doporučit.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.