Bábovka má v naší rodině výsadní postavení. Dalo by se říct, že je buchtou číslo 1. Pěkných pár let, co jsem zvládla svůj první kousek nic nezměnilo, pořád ji peču ráda. Tuhle "buchtu s dírou" miluje především můj muž. A já si při jejím pečení vždycky vzpomenu na svoji prababičku, skvělou kuchařku a cukrářku. Mám po ní taky prastarou bábovkovou formu. A bábovka z ní chutná.. prostě jako od babičky.
Ať už se ve Vašem kuchyňském arzenálu nachází bábovková forma jakákoliv, neváhejte ji alespoň jednou za čas využít. Taková bábovka jako od (pra)babičky je totiž nadmíru báječná věc. Třeba takhle v neděli po ránu (ale i kdykoliv jindy)...
Bábovka od (pra)babičky :
- 1 dl oleje
- 240 g moučkového cukru
- 6 vajec (žloutky a bílky oddělené)
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 2 dl mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- slivovice nebo rum
Troubu rozpalte na 180 stupňu Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů).
Olej rozetřete se 120 g moučkového cukru dohladka, přidejte 6 žloutků a znovu třete. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku a část (asi polovinu) prosijte ke směsi oleje, cukru a žloutků. Přilijte mléko a opět třete dohladka.
Bílky vyšlehejte, přidejte k nim zbývajících 120 g moučkového cukru a ještě chviličku prošlehejte. Hmotu lehce vmíchejte do připraveného těsta (nemíchejte příliš, aby těsto nebylo tuhé) a přimíchejte zbývající mouku prosátou práškem do pečiva.
Na tmavou část smíchejte kakao se 2 lžičkami slivovice nebo 3 lžičkami rumu a troškou vody - vytvoříte hustou kašičku. Ke kakaové směsi přilijte třetinu těsta a promíchejte.
Formu vymažte máslem nebo sádlem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak těsto tmavé a nakonec zbytek těsta světlého. Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Hotovou bábovku nechejte chvíli chládnout ve formě a pak vyklopte. Před podáváním pocukrujte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.