Clafoutis je francouzský tradiční koláč z třeného těsta s ovocem, hlavně s černými třešněmi: Je to obdoba české bublaniny. My si ho ale přpravíme se švestkami!
- 125 ml mléka
- 125 ml tučné smetany ke šlehání
- 2-3 kapky vanilkové esence
- 4 vejce
- 170 g cukru krupice
- 30 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 g švestek nebo blum
- 2 lžíce hnědého cukru
- 30 g plátečků mandlí
- moučkový cukr na poprášení
- šlehačka na ozdobu
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. V menším hrnci přiveďte k varu mléko, smetanu a vanilkovou esenci. Po dosažení varu vařte minutu a nechte vychladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte dohladka. V ohnivzdorné nádobě (nebo v ohnivzdorných miskách) rozehřejte máslo, na něj rozložte půlky vypeckovaných švestek, posypte hnědým cukrem a povařte 5 minut. Pak švestky přelijte směsí vajec a cukru a posypte plátečky mandlí. Pečte v troubě zhruba 30 minut, dozlatova. Posypte moučkovým cukrem a podávejte se šlehačkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.