Linecké koláče patří bezesporu do české kuchyně. S přidáním sýra riccota pak vykouzlíme skvělé osvěžení nejen v těchto parných dnech.
Na formu o průměru 27 cm potřebujeme :
Těsto:
- 300 g hladké mouky (zkuste 100 g špaldové a 200 bílé pšeničné)
- 210 g studeného másla (případně palmového tuku)
- 100 g moučkového cukru nebo agávového či rýžového sirupu
Náplň:
- 500 g sýra riccota nebo namíchejte 250 g riccoty a 250 g jogurtového tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- strouhaná kůra z 1 citronu a z 1 pomeranče
- 85 g krupicového cukru
Ze surovin vypracujte rukama těsto, které zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet. Vydrží odpočívat i do druhého dne. Jednu čtvrtinu těsta uschovejte na zdobení. Dalším těstem vyložte dortovou formu a pevně přitlačte. Dejte do lednice na 30 minut chladit.
Rozšlehejte riccotu se smetanou, vejci, cukrem a oběma kůrami. Přikryté nechte v lednici, až do doby použití.
Vychlazené těsto ve formě propíchejte po dně vidličkou, vyložte alobalem, vysypte čočkou nebo fazolemi a dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů Celsia péct na 10 minut. Pak vyjměte z trouby, odstraňte alobal a fazole a nechte vychládnout. Do zchládlého korpusu dejte náplň a povrch uhlaďte.
Zbytek těsta vyválejte do malých válečků a rozložte do kříže na povrch koláče. Konce válečků vždy dobře přitlačte ke korpusu. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia 35 minut, až je náplň tuhá. Nechte vychládnout ve formě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.