Jedná se o klasický sladký dezert, původem z Rakouska, často nazývaný jako císařský trhanec. Císařský proto, že jedna z mnoha legend říká, že vznikl pod rukama císařovny Sissi.
Císařský trhanec je lehká palačinka ze sladkého těsta. Na těsto se používá mouka, vejce, cukr, sůl a mléko, peče se na másle. Císařský trhanec se připravuje na různé způsoby. Vaječné bílky jsou obvykle odděleny od žloutků a našlehány do sněhu, pak se mouka a žloutky smíchají s cukrem, a dalšími složkami, kterými mohou být například: ořechy, třešně, švestky, jablečný džem, malé kousky jablka nebo karamelizované rozinky a mandle. V původním receptu jsou jen rozinky (které jsou namočené v rumu). Palačinka je rozdělena na kusy během smažení a obvykle posypána při servírování moučkovým cukrem. Jako příloha se používá jablečná nebo švestková omáčka nebo různé kompoty, včetně švestky, brusinky, jahody nebo jablka.
Potřebujeme :
- 1/4 l mléka
- 1/4 kg hladké mouky
- 8 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- špetka soli
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- 100 g cukru krupice
- rozinky předem namočené v rumu
- máslo na smažení
- moučkový cukr na posypání
- hustá zavařenina
Mouku jemně smícháme se solí a prosijeme do mísy, Poté postupně vléváme směs vytvořenou ze žloutků, mléka a zakysané smetany. Vznikne lívancové těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si z bílků vyšleháme pevný sníh. Jemně jej vmícháme do těsta.
Velkou pánev řádně rozehřejeme, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Nalijeme těsto (dbáme na to, že trhanec je silnější než klasické palačinky, tudíž těsta dáváme více), na těsto pak mírně nasypeme nabobtnalé rozinky. Necháme péct z jedné strany. Když je ze spodní částo těsto hotové, dvěma vidličkami těsto potrháme, lehce proházíme a takto je dosmažíme. V případě potřeby přidáme trošku másla.
Hotový trhanec přesuneme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s hustou zavařeninou.
zdroj : Wikipedie
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.