Palačinky jsou oblíbené jídlo snad každého z nás. Někdo má rád na na sladko, někdo na slano. Variant je opravdu mnoho.
Na smetanu:
- 1 kg zralých švestek
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce neslazené ovocné šťávy
- 250 g smetany ke šlehání
Na lité těsto:
- 100 ml mléka
- 75 g sladké smetany
- 60 g celozrnné pšeničné mouky
- špetka soli
- trocha strouhané citronové kůry
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
Navíc:
- 2 cl slivovice
- 2 lžíce másla
Na šlehanou smetanu rozpůlíme omyté švestky a vypeckujeme. Polovinu jich drobně nakrájíme a odložíme na talíř. Zbývající švestky vložíme do hrnce s třtinovým cukrem a ovocnou šťávou. Přivedeme k varu, přikryjeme a necháme 10 minut táhnout na vypnutém ohni. Přecedíme, necháme okapat a šťávu zachytíme. Mezitím na palačinky smícháme mléko se smetanou. Mouku po dávkách prosijeme do mléka se smetanou a mícháme. Přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, máslo a rozšleháme. Těsto necháme odpočinout, dokud nepřipravíme šlehanou smetanu. Na pánvi o průměru 22 cm rozehřejeme lžičku másla a přilijeme 2 lžíce těsta. Lehkým kolébáním pánví rozlijeme po dně rovnoměrnou vrstvu těsta. Přikryjeme a pečeme na středním ohni, až je horní strana těsta pevná. Obrátíme a nepřikryté pečeme po druhé straně. Upečených osm palačinek uchováme v teple. V pánvi svaříme švestkovou šťávu na hustý sirup. Palačinky dvakrát přeložíme a dáme na talíře. Vedle a ich upravíme šlehanou švestkovou smetanu a zakapeme vychladlým svařeným sirupem promíchaným se slivovicí.
Inspirujte se dalšími recepty:
Inspirujte se dalšími recepty:
TIP:
Prázdniny končí a vašim dětem začínají povinnosti! Zkuste jim zpříjemnit první školní den sladkou palačinkou k snídani nebo k obědu. Skvělým pomocníkem vám bude speciální palačinková pánev Tefal Everest (C6363802) s nepřilnavým povrchem s kameninovým vzhledem, který umožňuje rychlou přípravu palačinek bez použití tuku.
Považujete za ideální snídani tradiční francouzskou palačinku? Určitě se tedy neobejdete bez speciální palačinkové pánve Tefal Everest (C6363802). Pánev o průměru 25 cm zajistí díky novému nepřilnavému povrchu s kameninovým vzhledem přípravu palačinek bez nutnosti přidání tuku a při tom bez připalování! Ukazatel teploty Thermo-Spot™ vás upozorní na ideální stupeň rozpálení pánve, víte tedy přesně, kdy na pánev nalít těsto první palačinky. Pánev se také pohodlně čistí: můžete ji jednoduše otřít ubrouskem a lehce omýt – díky nepřilnavému povrchu nehrozí žádné drhnutí drátěnkou. Pánev je vhodná na všechny typy varných ploch včetně indukce. Prodává se za doporučenou cenu 849 korun a je vyrobena ve Francii.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.