Babinet.cz  /  Recepty  /  Diety  /  Pohankové palačinky

Pohankové palačinky

30.8.2016 - AndreaP.

Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci.

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 250 g pohankové mouky
  • 600 ml vody
  • špetka soli
  • 1-2 vejce
  • případně 1 lžíce moučkového cukru

 

 

Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Chceme-li připravovat jen sladké palačinky (se zavařeninou, šlehačkou, sladkým krémem, apod.), mužeme těsto trochu osladit cukrem.

Necháme chvíli odstát (15 - 20 minut). Teflonovou pánev pokapeme jemně olejem a po obou stranách pečeme menší palačinky (průměr cca 15 cm).

Ještě teplé (ale i studené) mužeme potřít zavařeninou (posypeme sekanými ořechy), stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáváním postříkáme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.

Palačinky je možné plnit zeleninovou, masovou či jinou náplní a posypané strouhaným sýrem zapékat v troubě.

Výborné jsou plněné plátky šunky, sýra, listu hlávkového salátu (čínského zelí) a čerstvých krájených rajčat a paprik.

Efektní a netradiční jednohubku k vínu připravíte, když takto naplněné a dobře vychlazené palačinky nakrájíte na tenčí (1,5 cm široké) plátky, ozdobíte (petrželkou, barevnou paprikou, koktejlovými rajčaty, příp. kuličkou rybízu) a propícháte párátky.

Zdroj: www.probio.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz