Od poloviny června až do srpna sbíráme plody rybízu a můžeme si z nich vyrobit kompot, marmeládu, džem, sirup a víno či lahodný ovocný moučník, jak ukazuje recept níže. Z naší široké škály ovoce obsahují rybízové bobule nejvíce kyselin a kromě toho jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C. Za syrova mají osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.
Potřebujete :
- 120 g mouky
- 3 vejce
- 80 g másla
- 80 g cukru
- 200 g rybízu
- 1/2 prášku do pečiva
- strouhaná citrónová kůra z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr
- Solamyl
Našleháme cukr, žloutky a máslo, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Směs vlijeme do připravené nádoby s moukou a přisypeme kypřicí prášek.
Rybíz umyjeme, osušíme a posypeme Solamylem.
Našleháme bílky a jemně je vmísíme do těsta, rybíz přidáme na konec. Těsto vlijeme do formiček s obsahem 125 ml a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů C asi 20 minut.
Vaše názory
To vypadá skvěle, určitě vyzkouším, díky za recept. Já jsem zatím dělala jen mrkvové muffiny, které chutnají celé rodině, takže je dělám docela často. REcept jsem našla na https://www.mimikucharka.cz/recept/mrkvove-muffiny/ , kdybyste chtěli vyzkoušet, tak doporučuju. Jen na doslazování používám javorový sirup.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.