Sýry mají v Itálii dlouho tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní Itálie, od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia Romagna, se rozprostírají louky, na kterých se pasou krávy, které dodávají to nejkvalitnější mléko. Právě to je základem těch nejkvalitnějších sýrů. Tajemství jejich zpracování se téměř nezměněné předává z generace na generaci.
Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři z nejoblíbenějších italských sýrů. Aby zákazník věděl, že kupuje opravdu originální sýr s tou pravou nezaměnitelnou chutí, měl by na nich hledat evropskou značku DOP (Chráněné označení původu).
Všechny tři sýry se používají jak ve studené, tak v teplé kuchyni a mají téměř nekonečné množství využití.
Vyzkoušejte recept, který pro vás vytvořil šéfkuchař Radek Hasman z LaBottega.
- 200 g Čočka zelená
- 5 g Tymián
- 2 g Bobkový list
- 300 g Paprika červená
- 100 g Olivový olej
- 40 g Javorový sirup
- 3 g Sůl
- 0,5 g Pepř
- Vinný ocet
- 20 g Kopr
- 20 g Koriandr
- 20 g Petržel plochá
- 120 g Gorgonzola DOP
- 50 g Sušená rajčata
- Čočku uvařit na skus s tymiánem, a bobkovým listem.
- Papriky potřít olivovým olejem a upéct v troubě na 200°C, aby byla slupka tmavá.
- Papriky vložit do mísy a uzavřít folií na cca 30 minut. Poté papriky oloupat.
- Uvařenou čočku smíchat s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem.
- Osolit opepřit a přidat nakrájenou gorgonzolu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.