Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Salát z čočky, paprik, divokých bylin a Gorgonzoly

Salát z čočky, paprik, divokých bylin a Gorgonzoly

18.5.2018 - redakce Babinet.cz

Sýry mají v Itálii dlouho tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní Itálie, od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia Romagna, se rozprostírají louky, na kterých se pasou krávy, které dodávají to nejkvalitnější mléko. Právě to je základem těch nejkvalitnějších sýrů. Tajemství jejich zpracování se téměř nezměněné předává z generace na generaci.

Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři z nejoblíbenějších italských sýrů. Aby zákazník věděl, že kupuje opravdu originální sýr s tou pravou nezaměnitelnou chutí, měl by na nich hledat evropskou značku DOP (Chráněné označení původu).

Všechny tři sýry se používají jak ve studené, tak v teplé kuchyni a mají téměř nekonečné množství využití.

Vyzkoušejte recept, který pro vás vytvořil šéfkuchař Radek Hasman z LaBottega.

  • 200 g Čočka zelená
  • 5 g Tymián
  • 2 g Bobkový list
  • 300 g Paprika červená
  • 100 g Olivový olej
  • 40 g Javorový sirup
  • 3 g Sůl
  • 0,5 g Pepř
  • Vinný ocet
  • 20 g Kopr
  • 20 g Koriandr
  • 20 g Petržel plochá
  • 120 g Gorgonzola DOP
  • 50 g Sušená rajčata

 

  1. Čočku uvařit na skus s tymiánem, a bobkovým listem.
  2. Papriky potřít olivovým olejem a upéct v troubě na 200°C, aby byla slupka tmavá.
  3. Papriky vložit do mísy a uzavřít folií na cca 30 minut. Poté papriky oloupat.
  4. Uvařenou čočku smíchat s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem.
  5. Osolit opepřit a přidat nakrájenou gorgonzolu.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz