Těšíte se na tradiční velikonoční pečení, všechnu tu vůni a jarní atmosféru kolem?
Makový mazanec ze špaldové mouky
Ingredience:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g bílé pšeničné mouky
- 100 g přírodního třtinového cukru
- 120 g másla
- 3 žloutky
- 40 g droždí
- 200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje
- 60 g hrozinek
- Citrónová kůra, nebo citrónový cukr
- muškátový oříšek
- 50 g Lískových ořechů celých
- 50 g Modrého máku
- sůl
Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo citrónový cukr. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.
Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.