Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 min.
Ingredience:
- 6 větších brambor (nebo více menších)
- 200 g zakysané smetany
- 100 g šunky
- 150 g eidamu vcelku
- 2 rajčata
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- olej
Postup:
- Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
- Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
- Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
- Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
- Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
- Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.
-------------------------------------------
Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.