Máte rádi kuřecí maso, ale už vám dochází nápady, jak jej připravit jinak? Máme pro vás dva recepty, které oceníte, a zvládne je opravdu každý. Během chvilky připravíte zdravý oběd i večeři.
Kuřecí maso je kuchaři a kuchařkami velmi oblíbené. A nejenom jimi. Strávníci ho vyhledávají kvůli dietním vlastnostem i rychlé přípravě. Maso je křehké s jemnou chutí a velkou variabilitou. Abyste si chuť kuřecího masa opravdu vychutnali, vybírejte takové, které nese značku kvality, například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“. Rozdíl je patrný na první skus.
KUŘECÍ KAPSA SE SÝREM A ŠPENÁTEM
Kuřecí prsa jsou tím nejdietnějším kouskem z celého kuřete. Jejich příprava je jednoduchá, mají však sklony k vysušení. Pokud je ale naplníte, zůstanou krásně šťavnatá. Náplň můžete různě obměňovat. Kombinaci špenátu s balkánským sýrem si ale zamilujete.
4 porce, 30 min. příprava, nízká náročnost
Ingredience:
- cca 4 kuřecí prsa s kůží
- 50 g balkánského sýra
- 50 g eidamu
- 250 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- hrst plátků mandlí
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Kuřecí prsa omyjte a osušte. Střed prořízněte tak, aby vznikla uvnitř kapsa.
- Maso osolte a opepřete ze všech stran, i uvnitř kapsy. Dovnitř vetřete prolisovaný česnek.
- Špenát vsypte do cedníku a spařte ho vroucí vodou.
- Balkánský sýr a eidam nastrouhejte a smíchejte dohromady.
- Sýrem vyložte vzniklou kapsu a přidejte i špenát a plátky mandlí. Pokud budou suroviny špatně držet uvnitř, můžete kapsu zpevnit pomocí párátka.
- Na pánvi rozehřejte olej a pomalu v něm smažte kuře kůží dolů.
- Až bude kůže zlatavá a křupavá, kuřecí prsa otočte. Poté pár minut restujte.
- Podlijte maso vínem, přiklopte a nechte asi 15 minut dusit. V případě potřeby ještě podlijte vodou.
- Kuřecí kapsy podávejte s opečenými bramborami.
KUŘECÍ ZÁVIN
Nakrájet, zamotat a strčit do trouby. Jednoduchý recept na rodinnou večeři, kterou můžete jíst teplou nebo i za studena.
4 porce, 40 min. příprava, náročnost nízká
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 2 vejce
- 250 ml zakysané smetany
- čerstvý tymián (1 snítka)
- 300 g kuřecího masa
- 200 g modrého sýra
- 1 hruška
- 50 g vlašských ořechů
- sůl, pepř
- olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kuřecí maso omyjte a osušte, osolte a opepřete. Poté ho nakrájejte na nudličky.
- Kousky kuřete krátce osmahněte na rozpáleném oleji.
- Nivu rozmačkejte dohladka a smíchejte se zakysanou smetanou. Vmíchejte 1 vejce.
- Do sýrové směsi přidejte lístky tymiánu.
- Listové těsto rozdělte na 2 části a vyválejte 2 tenké placky.
- Každou placku potřete zakysanou smetanou s modrým sýrem a poklaďte kuřecím masem.
- K masu přidejte na kostičky nakrájenou hrušku zbavenou jadřinců a vše zasypte nasekanými ořechy.
- Náplň osolte, opepřete a zaviňte do těsta.
- Záviny položte na plech a potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte dozlatova, asi 20 minut.
Tip: Nakrájejte maso na drobné kousky a přeskočte tak krok jejich přípravy na pánvi.
Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.