Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu. Přídavné jméno se užívá jáhlový i jahelný. Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu.
Potřebujeme :
- 150 g syrových jáhel
- 350 g polohrubé mouky
- 50 g sójové mouky hladké
- 200 g cukru
- 1 vejce
- 100 g oleje
- 50 g rozinek
- 150 - 200 ml vody nebo mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 prášek do pečiva
Jáhly jemně umeleme v mixéru. V míse zalijeme jáhly asi 80 ml vody nebo mléka a necháme 30 minut bobtnat.
Pak zašleháme vejce, přidáme cukr, rum a spolu se zbytkem tekutiny postupmě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sójovou mouku. Lehce vmícháme rozinky. Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě asi 45 minut při 155 až 165 stupních Celsia.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.