Téměř každé období roku má „své“ ovoce, které je s ním jednoznačně spojené. Řekne-li se červen, většině z nás se asi vybaví jahodové opojení. Červenec, to jsou meruňky a borůvky. V srpnu si vychutnáváme broskve a osvěžující lehkost melounů (ačkoliv technicky vzato je meloun zelenina, ale řekněte, jestli to něčemu vadí). V září je vzduch prosycen vůní čerstvých jablek a švestky nám ukazují svou vlídnou fialovou tvář.
S postupujícím podzimem a nadcházející zimou pak ale klesají možnosti, jak doplnit vitamíny z českých zdrojů – možností jsou vlastně jen uskladněná jablka. Ale časy, kdy se na jakékoliv ovoce stály kilometrové fronty, jsou již naštěstí dávno pryč a my si v obchodech můžeme vybrat z nepřeberné nabídky ovoce z teplých krajů. Banány, pomeranče, mandarinky, grepy, to vše již v našich spížích zdomácnělo a stůl si bez tohoto ovoce už nedokážeme představit.
V posledních letech také mezi citrusy zazářila nová hvězda – obrovské, šťavnaté a sladké pomelo. Mezi důvěrně známé ovoce můžeme již směle zařadit i ananas, mango, kiwi či kokos. Co když ale uvidíme na pultech obchodů něco, co neznáme a co nás svým vzhledem překvapí? Například podivnou chlupatou kouličku, která trochu připomíná nějaké zvíře, které bychom rozhodně potkat nechtěli? Láká nás to ochutnat, ale nevíme, kdy a jak to jíst, zda upravovat, zda loupat. Proto nyní představujeme několik druhů exotického ovoce.
Čerstvé fíky
Častěji je vidíme v obchodech sušené, neboť fíky je před transportem nutné sklízet ještě před úplnou zralostí. Proto nedosahují tak skvělé chuti, jako když se nechají dozrát na stromě. Nicméně i tak jsou čerstvé fíky výborné jak v syrovém stavu, tak do džemů nebo na výrobu čatní.
Granátové jablko
Bobule s tuhou žlutou nebo načervenalou slupkou, která ukrývá semínka obalená růžovou až temně červeně dužninou, obsahující sladkou šťávu. Plod rozřízněte na polovinu a rozlomte jej; dužninu uvolněte a lžičkou můžete vyjídat jednotlivá semínka. Dužninu lze také použít k výrobě šťávy či marmelády.
Kaki
Jde o kulatý plod vzhledem připomínající rajče. Pod tenkou slupkou je oranžová dužnina, která je po dozrání velmi měkká a sladká. Některé odrůdy dokonce voní banánem či vanilkou. Díky tenké slupce můžete kaki jíst jako jablko, nebo jej rozpůlit a lžičkou vyjídat dřeň. Lze jej také použít jako ozdobu dortů či koláčů, je vhodné k sušení či kandování.
Kiwano
Žlutooranžový plod oválného tvaru s ostnatými výběžky připomínající trochu baňatou a ostnatou okurku. Dužnina je žlutá až zelená a chutná trochu jako kombinace banánů a limet. Plod podélně rozkrojte, posypte cukrem a vyjídejte lžičkou; je možné jej nakrájet na kostičky a použít do salátů. V kombinaci s ořechovou zmrzlinou a šlehačkou vytvoří skvělý a rychlý dezert.
Liči
Malá oválná peckovice s kožovitou strukturovanou slupkou, která později ztvrdne a připomíná skořápku, je však snadno oddělitelnou od dužniny. Uvnitř plodu je tvrdé semeno, které není jedlé. Liči příjemně voní a chutná, můžete jej jíst samotné nebo jako součást salátů, hodí se i jako doplněk k masu či rybě. Nebo jej zkuste servírovat se šampaňským místo obligátní jahody.
Nashi
Jde o druh hrušky, tvarem se ale více podobá jablku, má tmavě žlutou barvu a poměrně tvrdou slupku. Chuť dužniny je velice specifická a trochu může připomínat rum. Hodí se k přímé konzumaci nebo do salátů či dezertů, ale nashi můžete také podusit a podávat ke zvěřině.
Papája
Ovoce s tenkou zelenožlutou slupkou a oranžovou dužninou, která je měkká, šťavnatá a voní po meruňkách. Uvnitř jsou nejedlá jadérka velikosti nemletého pepře, které je třeba před konzumací odstranit, stejně jako slupku. Použití papáji se liší podle stupně zralosti: zralé plody se konzumují jako ovoce, nezralé jako zelenina. Můžete ji podávat se šunkou jako předkrm nebo s trochou portského vína jako dezert. Papája je oblíbená při redukčních dietách, neboť obsahuje enzym papain, který pomáhá odbourávat tuky.
Physalis
Známé „lampionky“, v češtině se pro ně používá výraz mochyně. Jde o malé oranžové bobule velikosti třešně, obalené oplodím ve tvaru lampionu. Zralé ovoce je sladkokyselé, aromatické a má ananasovou chuť. Bobule se konzumují syrové a spolu s oplodím se často používají k dekoraci.
Rambutan
Plody velikosti meruňky, které vzdáleně připomínají plody kaštanů, na povrchu mají měkké ostny. Plod obsahuje nejedlé semeno, jež je obaleno pevnou aromatickou dužninou. Chutná téměř jako ananas, s lehkou meruňkovou příchutí. Po odstranění slupky se dá dřeň konzumovat syrová, lze z ní také připravit sirup a dobře se suší.
Nebojte se neznámého ovoce a zpestřete si tak nejen sváteční stůl. Dobrou chuť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.