Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra camembert. Na českém trhu se prodává pod různými komerčními názvy.
O oblibě sýrů Camembert věděla po 1. světové válce tehdejší generace českých sýrařů, díky které vznikl „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které dnes známe pod názvem Pribina. Protože byla značka Camembert patentově chráněná, přišel Ing. Josef Hojdar, pozdější šéf společnosti Madeta, s názvem hermelín. Jméno bylo vybráno s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů. Název byl patentově přihlášen 9. února 1946.
A my si dnes z totoho vynikajícího sýru připravíme salát.
Potřebujeme :
- 1 Hermelín
- 150-200 g šunkového salámu
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 1 malá cibule
- 1 majonéza
- podle chuti trochu nálevu z okurek
- pepř
- sůl
Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, případně přidáme nálev z okurek a osolíme, opepříme. Necháme v ledničce řádně odležet.
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.