Mlékárna Valašské Meziříčí uvádí několik tipů na recepty vhodné pro adventní čas a Vánoce. Mlékárna má ve svém sortimentu kvalitní a chutné výrobky vhodné i pro přípravu tradičních i netradičních vánočních receptů. Mezi nejpoužívanější patří Kysaná smetana z Valašska a Bílý jogurt z Valašska, ze kterých jsou připraveny i následující recepty. Tyto výrobky mají široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni a navíc se řada z nich pyšní oceněními za oblibu mezi spotřebiteli.
„Vánoce patří k nejkrásnější svátkům v roce, kdy se schází celá rodina, a proto jsme připravili několik receptů vhodných jako výborné občerstvení během vánočních svátků," říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na tyto recepty jsme použili oblíbené produkty našich zákazníků, a to Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí,“ dodává Radka Benešová.
Vánoční jablečný štrúdl
Ingredience
Těsto:
- 400g hladké mouky
- 200g rostlinného tuku
- 1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 2kg jablek
- 100g mletého máku
- 100g vlašských ořechů
- cukr krystal
- 100g rozinek
- skořicový cukr
- strouhanku
- mléko
Postup přípravy receptu
Prosetou mouku spolu s práškem do pečiva smícháme s tukem a Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na 3 až 4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme. Jednotlivé díly těsta postupně rozválíme na velikost plechu a přeložíme je na utěrky. Dušené jablka dochutíme skořicovým cukrem. Na vyválené těsto rozložíme jablka a podle chuti posypeme mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti můžeme jablka ještě přisladit. Každý plát těsta s pomocí utěrky svineme a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Štrúdl na povrchu potřeme mlékem a propícháme vidličkou, aby při pečení nepraskl. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 200 stupňů po dobu 30 minut.
Linecké pečivo
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 100 g tuku
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
- citronová kůra
- trochu Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
zavařenina na slepování
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout, potom vykrajujeme libovolné tvary a v předehřáté troubě pečeme. Hotové slepujeme pikantní zavařeninou.
Vánoční tvarohová štola dle Mlékárny Valašské Meziříčí
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 150 g tuku na pečení
- 150 g cukru nebo sladidla
- 100 g rozinek
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 150 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g mandlí
- lžička citronové kůry
- sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme tuk na pečení, tvaroh, Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a špetku soli. Z této hmoty vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme citronovou kůru, rozinky a mandle. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby na střední teplotu 150 - 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3x znovu potřeme máslem. Po vyjmutí opět dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.
Kuchařka: Hella
Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem veselé a šťastné Vánoce!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.