Poctivý silný vývar, to je životabudič, na který se v případě nouze můžete stoprocentně spolehnout. My jsme pro vás přichystali recept, ve kterém klasické nudličky vystřídaly nudle celestýnské, které hladové strávníky ještě lépe zasytí.
Ingredience na vývar:
- 6 kuřecích křídel
- 2 kuřecí stehna
- 1 cibule
- ½ celeru + kus na hotovou polévku
- 2 mrkve + 1 na hotovou polévku
- 2 petržele + 1 na hotovou polévku
- snítka tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- sůl, pepř
Ingredience na nudle:
- 1 vejce
- 130 ml mléka
- 80 g polohrubé mouky
- hrst nasekané petržele
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup:
- Kuřecí maso omyjte a vyskládejte na plech. Přidejte oloupanou mrkev, petržel a celer.
- Pečte na 180 °C, dokud zelenina i maso nezískají zlatavou barvu.
- Vložte maso a zeleninu do hrnce, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou (zbavte ji pouze vrchní části slupky), tymián a ostatní koření.
- Přilijte 1,5–2 l vody a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte tak, aby voda jen mírně bublala.
- Vařte asi 1,5 hodiny a průběžně sbírejte pěnu.
- Vývar sceďte a vložte do něj mrkev, celer a petržel – oloupané a nakrájené na kostičky.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina není měkká. Do polévky přidejte obrané maso a dochuťte ji solí a pepřem.
- Vyšlehejte všechny ingredience na celestýnské nudle.
- Těsto postupně smažte na rozpálené a máslem vymazané pánvi jako palačinky.
- Hotové „palačinky“ krájejte na nudle o velikosti asi 1 x 6 cm.
- Vývar podávejte s celestýnskými nudlemi.
Bez mouky to v kuchyni prostě nejde. V České republice můžeme vybírat z nepřeberného množství typů mouk. Všichni víme, že hrubá se používá na knedlíky, polohrubá převážně na pečení a hladká k vaření a přípravě běžných, jemných a cukrářských pečiv. Takzvaná dvounulka je u nás nejprodávanější. Ale jak poznat tu nejkvalitnější? Napomohou Vám značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“. Zkuste si připravit pokrm z našich lákavých a voňavých receptů.
Vaše názory
Zajímavé, s tím předpečením! To zkusím na víkend udělat.
Jo - akorát mi připadá, jakoby půlka receptu vypadla, na ty celestýnské nudle. Pokud vím, tak se dělají z palačinkového těsta? Napřed teda usmažit palačinky a ty pak na tenko pokrájet do polévky. To možná někdo neumí, chtělo by to přesnější popis.
Dobrý den, Orinko, moc děkujeme za upozornění. Ano, máte pravdu, kousek textu se neuložit. Tak teď už je snad vše, ohledně výroby nudlí, v pořádku.:-)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.