Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Divočinu na talíři: Srnčí ragů

Divočinu na talíři: Srnčí ragů

22.10.2017 - redakce Babinet.cz

Zvěřina má v Česku dlouhou tradici. Paroháče, kance nebo zajíce dříve vášnivě lovila šlechta, není se čemu divit. „Z nutričního hlediska má maso volně žijící zvěře spoustu výhod: zvířata mají na rozdíl od jejich komerčně chovaných kolegů dostatek pohybu a živí se pouze rostlinami v lese, žádnými průmyslovými krmivy. Díky tomu má jejich maso nižší podíl tuku, méně cholesterolu a více důležitých bílkovin a vitamínů,“ říká řezník Vít Morkus.  Dejte si k srnčímu ragú lehkou přílohu a máte pokrm, který beze všeho splňuje moderní nároky zdravé výživy.

Ingredience:

  • 1 kg srnčí kýty
  • 300 g žampionů
  • 40 g strouhaného perníku
  • 8 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 ks cibule
  • 4 ks mrkve
  • ½ ks celeru
  • 2 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru
  • 1 citron (šťáva + kůra)
  • sůl

Postup:

Maso omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky. Ve větším kastrole rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme celer, mrkev a cukr. Jakmile začne karamelizovat, přidáme maso a krátce opečeme ze všech stran. Zalijeme citronovou šťávou, nastrouháme citronovou kůru, přidáme koření, bobkové listy a tymián. Zalijeme vývarem, červeným vínem a osolíme. Dusíme pod pokličkou v troubě cca 2 hodiny na 200 °C. Zahustíme strouhaným perníkem. Dochutíme brusinkovou zavařeninou a povidly. Žampiony na másle osmažíme, dochutíme solí, drceným kmínem a přidáme do omáčky.

 


Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz