CHIA - drobné plody šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. „Proto je spousta sportovců používá pro zlepšení dlouho trvajícího výkonu a dodání energie. Jejich zařazení do jídelníčku pozitivně ovlivňuje mozkovou a srdeční činnost.“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.
Hlavní předností Chia semínek je schopnost navázat na sebe vodu. Dokážou zvětšit svůj objem až 12x. Díky tomu je tělo dostatečně hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. Chia navíc obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, tuky, Omega-3 mastné kyseliny (příznivě působí na kardiovaskulární systém), vlákninu, vápník a antioxidanty. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.
Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, se podílejí na udržování normoglikémie (stále hladiny cukru v krvi). Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. V jídelníčku se mohou objevit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce.
Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold, doporučuje chia semínka v množství 1-2 polévkové lžíce namočit do vody na 30-60 min, aby na sebe navázala dostatečné množství vody. Připravenou směs pak konzumovat před závodem nebo déle trvajícími tréninkovými jednotkami.
Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
Suroviny:
350 g dýně muškátové
165 g cibule
250 ml zakysané smetany
sůl dle chuti
25 g chia semínek
1l zeleninového vývaru
10 ml slunečnicového oleje
Postup:
Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni povaříme asi 15 minut až do změknutí. Mezi tím nasypeme chia semínka do zakysané smetany a necháme nabobtnat. Jakmile je dýně změknutá, dochutíme solí, přidáme nabobtnaná chia semínka se zakysanou smetanou, krátce povaříme a můžeme podávat.
Doporučení šéfkuchaře: Pro výraznější chuť můžete do základu přidat chilli papričku.
Mixovaný špenátový nápoj s jarní cibulkou, chilli papričkou a chiou
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: jednoduché
Počet porcí: 4
Suroviny:
400 g listového špenátu
500 ml mléka
20 g jarní cibulky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
1 ks čerstvé chilli papričky jalapenos
2 kávové lžičky chia semínek
Postup:
Do vysoké nádoby vložíme opláchnuté listy špenátu, zalejeme mlékem, přidáme chilli dle chuti a semínka Chia, vše řádně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a dozdobíme nasekanou jarní cibulkou, která nám koktejl krásně zjemní.
Recepty připravil David Brada, šéfkuchař společnosti LA Food.
Tuňáková pomazánka s chia tousty
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: jednoduché
Počet porcí: 4
Suroviny:
280 g tuňák ve vlastní šťávě
100 g cibule
sůl dle chuti
1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy
pepř dle chuti
2 kávové lžičky chia semínek
140 g listového těsta
5 g hořčice plnotučné
Příprava:
Do misky si nakrájíme na jemno cibulku, přidáme tuňáka, dochutíme hořčicí, osolíme a zakápneme citrónem dle chuti. Do listového těsta vpracujeme chia semínka a nakrájíme na libovolný tvar, například na kolečka pomocí vykrajovátek. Potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Jakmile jsou tousty hotové, podáváme k tuňákové pomazánce a ozdobíme citrónem.
Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s chiou, quinou a chia tyčinkou
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: jednoduché
Počet porcí: 4
Suroviny:
400 g uzeného lososa
250 ml bílého jogurtu
125 g quinoy
125 g bulguru
150 g listového těsta
2 kávové lžičky chia semínek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy
Příprava:
V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Lžičku chia semínek zalijeme troškou vody a necháme nabobtnat. Následně přidáme do směsi bulguru a quinoy. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme připravenou směs. Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, vytvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Salát podáváme vychlazený.
Vaše názory
Recepty vypadají naprosto luxusně! Fakt super. Všechny chia recepty jsou úžasný :)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.