Žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do oslazeného mléka, případně vajec.
Místo nejčastěji používaných jablek lze použít také hrušky. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.
Na 4 porce potřebujeme :
- 4 celozrnné rohlíky
- 0,5 l mléka
- 4 jablka
- hrst rozinek
- nahrubo nasekané vlašské ořechy
- třtinový cukr
- skořice
- 2 vejce
- rostlinný margarín
Celozrnné rohlíky nakrájíme na kolečka. Do mísy nalijeme 2/3 mléka a pečivo do něj namočíme.
Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Smícháme je s rozinkami, třtinovým cukrem a ořechy.
Zapékací mísu vymažeme margarínem a vyskládáme do ní vrstvu namočených rohlíků, vrstvu jablek a pokračujeme, pokud nám stačí suroviny. Ukončíme vrstvou namočených rohlíků.
Ušleháme dvě vajíčka se zbytkem mléka a přelijeme jimi žemlovku. Navrch položíme několik kousků margarínu a dáme žemlovku péct do trouby vyhřáté na 180 C. Pečeme dozlatova asi 30 minut.
(čerpáno z kuchařky Tescoma s chutí-Nejlepší recepty)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.