Původ starobylého sýrového fondue není úplně vyjasněn - jak Švýcarsko, tak i Savojsko si dělají nároky na vynález pokrmu se staletou tradicí. Faktem je, že jak švýcarští, tak i francouzští alpští pastýři žili po většinu roku v odloučení od okolního světa. K základním potravinám, které si mohli sami vyrábět, patřil chléb a sýr, takže k vynálezu sýrové fondue nebylo daleko.
Podle jiných legend fondue vynalezli mniši, kteří v době půstu nesměli požívat pevné pokrmy, tedy ani sýr, avšak v roztavené formě ho požívat směli, aniž by tím porušili zákaz.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 250 g taveného chesteru
- 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýra
- 125 ml bílého vína
- česneková sůl
- bílý pepř
Tavený chester a trojúhelníčky smetanového taveného sýra nakrájíme na kousky. 125 ml bílého vína uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká, krémová omáčka. Omáčku okořeníme česnekovou solí a mletým pepřem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.
Přílohy: opečené toasty, ovoce nebo zelenina v sladkokyselém nálevu
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.