Tímto receptem zcela jistě oslníte při různých oslavách, neb se jedná o skvělé pohoštění. Nenechte se odradit trošku složitější přípravou těsta, však všechno se musí zkusit jednou poprvé. Výsledek za to pak ale stojí.
Potřebujeme :
Těsto:
- 600 g mouky
- 1 lžíce cukru
- 50 g másla
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 1/2 lžičky soli
- 120 g másla
- hrst hladké mouky
- tuk na plech
- 1 vejce na pomazání
Náplň:
- 400 g vepřového masa
- 1 velká lžíce sádla
- 1 lžička soli
- 1 malá cibule
- 1/2 šálku vařené rýže
Příprava nádivky: na sádle osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, sypkou rýži, osolíme, opepříme a promícháme.
Příprava těsta: připravíme kynuté těsto s kváskem nebo bez kvásku. Použijeme-li kvásek, rozpustíme droždí ve vodě a přisypeme polovinu mouky. Kvásek dáme na teplo asi na 5 minut. Pak přidáme cukr a 50 g rozpuštěného másla, vejce, sůl, promícháme, přisypeme zbytek mouky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout v teple asi 2 hodiny. Pak znovu prohněteme a dáme podruhé vykynout.
Těsto ochladíme a rozválíme na 3/4 cm silné ve tvaru čtverce. Do 120 g másla vpracujeme hrstku hladké mouky a uděláme menší čtverce. Na těsto položíme tukový čtverec na koso, okraje přehneme jako obálku a vyválíme. To opakujeme čtyřikrát. Těsto musí být chladné, aby tuk nevytékal a zůstal tuhý. Není-li tomu tak, raději těsto dáme vychladit a pak pokračujeme.
Plát nakrájíme na čtverce 7x7 cm, na střed čtverečku položíme nádivku a spojíme dva protilehlé rohy tak, aby vznikl trojúhelníkový pirožek. Nádivka nemusí být zcela zakryta.
Hotové pirožky klademe na plech vymazaný tukem a necháme je kynout. Před pečením pomažeme povrch pirožků vejci a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.