Léto je v plném proudu a s ním i burgerová sezona. Pokud máte rádi poctivé burgery, máme tip na jeden šťavnatý a lahodný, který se hodí pro volné odpoledne s přáteli, rodinnou oslavu, i na doplnění energie po práci.
Burger s Romadurem, brusinkovou omáčkou a čerstvou zeleninou určitě zaboduje zvláště u milovníků výrazných chutí. Jak možná víte, jihočeská Madeta vyrábí více než 250 mléčných produktů a jedním z nich je právě Romadur, typický svou pikantní chutí a vůní. Romadur od Madety si můžete vychutnat ve třech variantách, a to bez příchuti, s chilli nebo s česnekem a bylinkami. Takže je zcela na vás, jaký do našeho receptu použijete.
Podívat se na něj můžete i na videu: http://www.madeta.cz/vcukuletu/vcukuletu/1/vcukletu-burger-s-romadurem/187
A jak si tento voňavý burger uděláte?
Ingredience:
- Těsto na 2 bulky:
- 100 g hladké mouky
- 30 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- cukr
- 20 g droždí
- sůl
- Maso na 2 porce:
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
- Brusinkové chutney:
- 2 polévkové lžíce brusinek
- 1 jablko
- 1 dcl vody
- cukr
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- nové koření, hřebíček a skořice podle chuti
- trocha červeného vinného octa
- Karamelizovaná cibulka:
- Jihočeské máslo
- červená cibule
- cukr
- Další:
- salát Little Gem
- Romadur
- baby špenát
- slanina
- olej
Postup:
Bulky:
Do velké mísy prosejte mouku, udělejte do ní důlek, nalijte vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Přidejte vejce a olej. Těsto míchejte pomalu od středu a hněťte opravdu důkladně zhruba 5 minut. Osolte a hněťte ještě dalších 5 minut. Těsto nesmí lepit, mělo by být hladké a pružné. Přikryjte a dejte na 1 hodinu kynout do tepla.
Z vykynutého těsta udělejte bulky, naskládejte je na máslem vymazaný plech a nechte ještě alespoň 15 minut odležet v teple. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a pečte při teplotě 220 °C zhruba 10 - 12 minut.
Než jsou hotové, na oleji opečte plátky slaniny dokřupava.
Brusinkové chutney:
Oloupané jablko nakrájejte na kostičky. Na střední pánvi přiveďte k varu vodu s cukrem, stáhněte teplotu, přidejte jablko, zázvor, nové koření, skořici, hřebíček, brusinky, červený vinný ocet, přiveďte zpět k varu a zvolna vařte dalších 15 minut, dokud jablka nezkřehnou nebo se nevyvaří přebytečná voda. Vyjměte nové koření a hřebíček.
Karamelizovaná cibulka:
Cibuli nakrájejte na jemné proužky či kolečka a osmahněte na másle. Když je měkká a lehce zezlátlá, zaprašte ji cukrem a nechte ho rozpustit.
Steak:
Mleté maso osolte, podle chuti opepřete a osmažte z obou stran na oleji.
A nastává konečná fáze před skvělým zážitkem:
Vychladlé bulky podélně prořízněte a na spodní části vrstvěte salát, chutney, rovnou z pánve ještě horké maso a na něj Romadur, aby se pěkně roztekl. Poté špenát, slaninu, karamelizovanou cibulku a horní část bulky.
Přejeme dobrou chuť.
Pokud se budete chtít inspirovat dalšími recepty, navštivte http://www.madeta.cz/vcukuletu/vcukuletu/1/187.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.