Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Burger s Romadurem

Burger s Romadurem

7.8.2017 - redakce Babinet.cz

Léto je v plném proudu a s ním i burgerová sezona. Pokud máte rádi poctivé burgery, máme tip na jeden šťavnatý a lahodný, který se hodí pro volné odpoledne s přáteli, rodinnou oslavu, i na doplnění energie po práci.

Burger s Romadurem, brusinkovou omáčkou a čerstvou zeleninou určitě zaboduje zvláště u milovníků výrazných chutí. Jak možná víte, jihočeská Madeta vyrábí více než 250 mléčných produktů a jedním z nich je právě Romadur, typický svou pikantní chutí a vůní. Romadur od Madety si můžete vychutnat ve třech variantách, a to bez příchuti, s chilli nebo s česnekem a bylinkami. Takže je zcela na vás, jaký do našeho receptu použijete.

Podívat se na něj můžete i na videu: http://www.madeta.cz/vcukuletu/vcukuletu/1/vcukletu-burger-s-romadurem/187

A jak si tento voňavý burger uděláte?

Ingredience:

-         Těsto na 2 bulky:

  • 100 g hladké mouky
  • 30 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce oleje
  • cukr
  • 20 g droždí
  • sůl

-          Maso na 2 porce:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl, pepř

-          Brusinkové chutney:

  • 2 polévkové lžíce brusinek
  • 1 jablko
  • 1 dcl vody
  • cukr
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • nové koření, hřebíček a skořice podle chuti
  • trocha červeného vinného octa

-          Karamelizovaná cibulka:

  • Jihočeské máslo
  • červená cibule
  • cukr

-          Další:

  • salát Little Gem
  • Romadur
  • baby špenát
  • slanina
  • olej

Postup:

Bulky:

Do velké mísy prosejte mouku, udělejte do ní důlek, nalijte vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Přidejte vejce a olej. Těsto míchejte pomalu od středu a hněťte opravdu důkladně zhruba 5 minut. Osolte a hněťte ještě dalších 5 minut. Těsto nesmí lepit, mělo by být hladké a pružné. Přikryjte a dejte na 1 hodinu kynout do tepla.

Z vykynutého těsta udělejte bulky, naskládejte je na máslem vymazaný plech a nechte ještě alespoň 15 minut odležet v teple. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a pečte při teplotě 220 °C zhruba 10 - 12 minut.
Než jsou hotové, na oleji opečte plátky slaniny dokřupava.

Brusinkové chutney:

Oloupané jablko nakrájejte na kostičky. Na střední pánvi přiveďte k varu vodu s cukrem, stáhněte teplotu, přidejte jablko, zázvor, nové koření, skořici, hřebíček, brusinky, červený vinný ocet, přiveďte zpět k varu a zvolna vařte dalších 15 minut, dokud jablka nezkřehnou nebo se nevyvaří přebytečná voda. Vyjměte nové koření a hřebíček.

Karamelizovaná cibulka:

Cibuli nakrájejte na jemné proužky či kolečka a osmahněte na másle. Když je měkká a lehce zezlátlá, zaprašte ji cukrem a nechte ho rozpustit.

Steak:

Mleté maso osolte, podle chuti opepřete a osmažte z obou stran na oleji.

A nastává konečná fáze před skvělým zážitkem:

Vychladlé bulky podélně prořízněte a na spodní části vrstvěte salát, chutney, rovnou z pánve ještě horké maso a na něj Romadur, aby se pěkně roztekl. Poté špenát, slaninu, karamelizovanou cibulku a horní část bulky.

Přejeme dobrou chuť.

Pokud se budete chtít inspirovat dalšími recepty, navštivte http://www.madeta.cz/vcukuletu/vcukuletu/1/187.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz