Co je vlastně kuskus? Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z arabštiny. Právě severoafrická kuchyně používá cou cous jako základní potravinu. Jde o spařenou obilovinu, konkrétně o pšenici, ječmen nebo proso, tvarovanou do malých kuliček podobných krupici. Přestože to na první pohled nevypadá, jde o jemnozrnnou těstovinu. Je výborným zpestřením stravy a hodí se i do dietního jídelníčku, je lehký a snadno zasytí. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a velmi malé procento tuku. Napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, usnadňuje pohyb střev a chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou.
Cous cous se nejčastěji podává jako příloha či salát se zeleninou, masem nebo rybami, ale hodí se také k přípravě sladké kaše s ovocem nebo ořechy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, cous cous se zalévá horkou vodou a nechává nabobtnat.
Vyzkoušejte náš recept
- couscous
- sezamové semínko
- mungo (baby) klíčky
- sojový granulát
- čerstvý sýr s provensálskými bylinkami
- velká cibule
- 2 mrkve
- 2 bílé papriky
- oregano
- bazalka drcená
- podravka
- máslo
- olivový olej
- sůl
Sojové maso vložíme do vroucí vody, kterou jsme osolili a přidali do ní dostatek Podravky a dosypeme kořením a vaříme zhruba dvacet minut na otevřeném ohni. Zatím připravíme couscous pro dvě osoby do kastrolku a vmícháme do něj tři lžíce olivového oleje. Poté jej vložíme do velké pánve s osolenou vroucí vodou a necháme asi pět minut vařit. Odstavíme, necháme asi deset minut dojít a opět na ohni vmícháme pár lžic másla, dle potřeby po troškách přiléváme vodu. Postupně přidáme mungo klíčky a sezamová semínka a přiklopíme pokličkou. Maso scedíme a vývar vylijeme, dále nepoužíváme. Na másle si osmahneme dozlatova cibulku a postupně přidáme i papriky a mrkev. Nakonec přidáme sojový granulát a vše důkladně promícháváme hned několik minut. Postupně přidáváme zbylou papriku a mrkev Servírujeme naaranžováno na podlouhlém talíři ve dvou kopečcích a zdobíme na hoblinky krájeným čerstvým sýrem a bylinkami.
TIP redakce: Doporučujeme podávat s vínem svěží lehké ovocné chuti, jako například Zweigeltrebe Rosé.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.