Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Pohrajte si v kuchyni s mléčnými výrobky a doplňte je dalšími zdravými a chuťově zajímavými surovinami. V následujících týdnech pro vás postupně uveřejníme několik inspirativních receptů.
V našich zeměpisných podmínkách jsou mléko a mléčné výrobky součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.
Protože jsou tedy mléko a mléčné výrobky zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitamínů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Navíc jejich další výhodou, kterou oceníte především v kuchyni, je jejich pestrost a skvělá kombinovatelnost s jinými surovinami. Hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů. Více najdete na www.mlekovaszdravi.cz.
Potřebujeme:
2 menší cukety
plátky anglické slaniny
stroužek česneku
sýr Cottage
nakládaná sušená rajčata
bazalka
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
- Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 min. „vypotit“.
- Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.
- Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
- Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.
- Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.
- Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.