Vyzkoušejte netradiční recept na přípravu králíka. Dobrou chuť!
Na stehna:
4 ks králičích stehen
12 plátků Schneider snídaňové slaniny
Sůl, pepř
Několik snítek tymiánu
1 kg husího sádla
Na chutney:
2 ks pomeranče
1 pol. lžíce másla
150 g čerstvých nebo mražených brusinek
2 pol. lžíce třtinového cukru
100 ml jablečného moštu
50 ml suchého bílého vína
1 ks celé skořice
4 ks badyánu
sůl a bílý pepř
Na lokše:
1 kg brambor uvařených ve slupce (ideálně den předem)
300 g hladké mouky
Sůl
Husí sádlo
Postup:
Králičí stehna den předem bohatě nasolíme, proložíme snítkami tymiánu, zakryjeme fólií
a necháme odpočinout. Druhý den oklepeme přebytečnou sůl. Každé stehno pečlivě zabalíme do plátků Schneider snídaňové slaniny. Rozehřejeme troubu na 80°C a v pekáči rozpustíme husí sádlo. Obalená stehna do rozpuštěného sádla opatrně zcela ponoříme, přidáme i snítky tymiánu. Vrátíme do trouby a necháme při 80°C konfitovat asi 4-5 hodin než budou stehna měkká. Na chutney si z pomerančů vykrájíme dužinu bez bílých blan. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme k němu cukr a brusinky. Necháme společně zkaramelizovat. Přidáme koření a bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme vykrájené pomeranče, jablečný mošt a svaříme do husta. Na závěr dochutíme solí a bílým mletým pepřem. Na jemném struhadle si nastrouháme vychladlé a oloupané brambory a smícháme je s moukou a špetkou soli. Na sporáku si rozpálíme nejlépe litinovou pánev. Z těsta vyválíme placky o tloušťce asi 3 mm, které na pánvi na sucho opékáme z obou stran tak dlouho, až se budou tvořit puchýřky. Po opečení ihned potíráme rozpuštěným husím sádlem a držíme v teple. Pozor, s těstem je potřeba pracovat rychle. Při delším zpracování může začít řídnout. Před servírováním vyjmeme opatrně měkká stehna z teplého sádla a necháme je pod grilem nebo v prudce rozpálené troubě opéct do zlatova. Servírujeme s lokši a připraveným chutney.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.