Beránek neodmyslitelně patří k tradicím českých Velikonoc. Je symbolem čistoty a života, proto na něj při přípravě velikonoční tabule určitě nezapomeňte. Přidáte-li do těsta trochu lahodného likéru Baileys Original, uvidíte, jak jeho chuť ožije a všichni se budou jen olizovat.
INGREDIENCE:
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce horké vody
- 1,5 dcl smetany ke šlehání (30 %)
- 1 dcl Baileys Original
- 4 větší vejce
- 1 balíček kypřícího prášku
- 180 g třtinového cukru
- špetka soli
- máslo a strouhanka/hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Formu na beránka vymažeme máslem, vysypeme strouhankou (popřípadě hrubou moukou) a předehřejeme troubu na 170 °C.
Vejce si rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.
Žloutky dáme do mísy, přidáme horkou vodu, třtinový cukr a vše vyšleháme do pěny.
Vmícháme Baileys, smetanu a po chvilce mouku se solí a práškem do pečiva.
Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků, těsto vlijeme do formy a přiklopíme druhým dílem. Pečeme 45 minut.
Tip:
Do těsta můžete přidat oříšky, kandované ovoce nebo rozinky namáčené v Amarettu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.