Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Chorvatská musaka

Chorvatská musaka

22.3.2017 - AndreaP.

Dnes opět zabrousíme do našich diskuzních fór, kde se skrývají poklady, co se receptů týče. A tentokrát to bude kuchyně zahraniční.

Potřebujeme :

  • 5 středních lilků (není nutné, stačí pouze brambory anebo cuketa)
  • 4 brambory
  • 500 g mletého masa
  • 2 lžíce másla
  • 1 sklenka červeného vína
  • 3-4 zralá rajčata
  • skořice
  • pepř a sůl
  • olej na smažení


Na bešamelovou omáčku:

  • 50 g másla nebo tuku
  • 50 g mouky
  • 1/2 mléka
  • špetku muškátového květu
  • 4 lžíce parmezánu

 

Lilky omyjeme a nakrájíme podél na centimetrové plátky. Osolíme z obou stran a necháme v míse asi 20 minut "vypotit". Mezitím nakrájíme cibuli na drobno a dáme do hrnce s trochou vody spařit.

Když se voda vpije, přidáme máslo a cibuli lehce osmahneme. Pak přidáme maso, sůl a pepř a opět vše osmahneme. Ochutíme špetkou skořice, zalejeme vínem, necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata. Podlejeme sklenkou vody, přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni, dokud se voda nevypaří.


Opláchnuté lilky osušíme v čisté útěrce, osmažíme je (ugrilujeme nebo upečeme v troubě) a poklademe na pekáč. Brambory také nakrájíme na plátky. Když je vše hotovo, klademe na pekáček vrstvy lilků, masa, brambor a znovu lilku. Ten by měl zůstat jako poslední vrstva nahoře. To vše zalejeme bešamelem (můžeme ho dávat i průběžně mezi vrstvy).

V troubě upečeme do zlatova.

Příprava bešamelu:
V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Necháme za stáleho míchání lehce zhnědnout. Odstavíme a dolijeme teplé mléko. Vrátíme na plotýnku a svaříme na omáčku, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a parmezanem.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz