Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality - například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.
Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.
Ingredience na koláč:
- Listové těsto
- 400 g cibule
- 50 g slaniny
- Špetka mletého kmínu
- 2 vejce
- 1 smetana ke šlehání
- Muškátový oříšek
- Olej
- Sůl, pepř
Ingredience na drobenku:
- 3 plátky chleba
- 2 plátky slaniny
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
- 20 g másla
- Hladkolistá petržel
Postup:
- Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
- Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
- Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
- Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
- Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
- Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
- Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
- Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
- Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.
Topinka s hovězím steakem a žampiony
Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.
Ingredience:
- 4 silnější plátky chleba
- 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
- Špetka drceného kmínu
- Čerstvý tymián
- 1 cibule
- 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)
- Olej
- Sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- 20 g másla + máslo na potření topinky
- Čerstvý špenát
Postup:
- Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
- Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
- Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
- Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
- Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
- Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
- Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.
- Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
- Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
- Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
- Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.
Salát s chlebovými krutony
Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?
Ingredience:
- 4 rajčata
- 1 okurka
- Polníček
- 1 červená cibule
- Dýňová semínka
- Citron
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek tymiánu
- Olivový olej
- Voda
- Sůl, pepř
- 4 plátky včerejšího chleba
Postup:
- Zeleninu omyjte a očistěte.
- Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
- Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
- K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
- Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.
- Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
- Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
- Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
- Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.
3 tipy na chutnou a zdravou svačinu
Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A jaký z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu, nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.
1) Svačina s vejcem, šunkou a špenátem
Ingredience:
- Čerstvý chléb
- Máslo
- Vejce
- 2 plátky šunky
- Čerstvý špenát
- Sůl, pepř
Postup:
- Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem.
- Na jeden chléb poklaďte šunku a na druhý listy špenátu.
- Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte vejce. To osolte a opepřete.
- Vejce opékejte, dokud bílek nebude pevný.
- Hotové volské oko přemístěte na šunkou doplněný chléb a přiklopte druhou částí se špenátem.
2) Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem
Ingredience:
- Čerstvý chléb
- Salátová okurka
- Ředkvičky
- Polotučný tvaroh ve vaničce
- Tvrdý plátkový sýr (např. eidam)
- 1 menší stroužek česneku
- Čerstvá pažitka
- Sůl, pepř
Postup:
- Do misky vložte tvaroh, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a prolisovaný stroužek česneku.
- Osolte, opepřete a promíchejte.
- Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
- Na jednu část chleba poklaďte sýr, na druhou na tenká kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky.
- Zeleninovou část přiklopte chlebem se sýrem.
3) Svačina s řepou, kozím sýrem a medem
Ingredience:
- Čerstvý chléb
- Polotučný tvaroh ve vaničce
- Řepa (oloupaná, pečená v celku)
- Čerstvý kozí sýr
- Med
- Vlašské ořechy
- Rukola
Postup:
- Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
- Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
- Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
- Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.
Vaše názory
Och ty jo, díky za nápady! Mám úplně chuť vzdát tu svojí dietu a udělat si něco z vašich receptů :) Posledně manžel domů donesl velmi zajímavý džém - z dýně s ořechy (https://portuguesa.cz/cs/112-dzem-z-dyne-s-orechy.html). Dávali jsme to nejen na chléba, ale také i samostatně s kešu. Výtečné. s jamonem také.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.