Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Víkendové menu č.1 - Nigella Lawson

Víkendové menu č.1 - Nigella Lawson

7.1.2017 - AndreaP.

Máme začátek roku 2017 a s ním přichází i řada novinek v rubrice Recepty. Toto je první z nich. V současné době vychází spousta skvělých, dobrých i samozřejmě kvalitou horších kuchařských knih na různá témata z oblasti výživy, a to mě inspirovalo. Každý týden vyberu jednu z těchto kuchařek (i z těch starých, už známých či dávno zapomenutých) a sestavím z nich náhodné menu. Pokaždé bude uvedeno, o jakou kuchařskou knihu se jedná, abyste věděli, kde čerpat případně další skvělé inspirace. Tak jdeme na to.

Chuť domácí kuchyně - Nigella Lawson, IKAR


Nigella Lucy Lawson (* 6. ledna 1960 Londýn) je známá britská novinářka, autorka řady kuchařek, moderátorka několika televizních pořadů o vaření.  Proslavila se především svými televizními pořady, které z ní udělaly celosvětově známou a oblíbenou kuchařku a v současné době se vysílají v mnoha zemích světa. Mezi její nejznámější televizní kuchařské show patří Nigella Bites, Nigella Christmas Kitchen a Nigella’s kitchen. První kuchařku vydala v roce 1998 a do dnešní doby vydala už mnoho knih. Obdržela řadu ocenění, mezi něž patří například British Book Award (získala ocenění autorky roku) nebo WH Smith Book Awards za lifestylovou knihu roku. Je vdova a má dvě děti.

A zde menu na tento týden ...

Slunečná polévka

  • 1 žlutá paprika
  • 1 oranžová paprika
  • 2 lžičky česnekového oleje
  • 1 l zeleninového bujónu v bio kvalitě
  • 500 g zmrazených kukuřičných zrn
  • sůl a pepř podle chuti

Troubu předehřejte na 250 stupňů a plech vyložte alobalem. Očištěné papriky zbavené semínek nakrájejte na proužky a rozložte na plech slupkou dolů. Pokapejte je olejem a popřevracejte je, aby se rovnoměrně v tomto oleji obalily. Obrácené slupkou nahoru je nakonec pečte v troubě cca 25 minut.

Do hrnce nalijte litr vroucí vody a přidejte zeleninový bujón podle požadované koncentrace. Přidejte zmraženou kukuřici, přiveďte k varu, zmírněte plamen a pod pokličkou nechte přibližně 20 minut probublávat.

Děrovanou naběračkou vyndejte kukuřičná zrna (zhruba jeden šálek) a dejte je stranou. Zbylá zrna v polévce rozmixujte s veškerou tekutinou a přidanou opečenou paprikou. Nemixujte úplně dohladka.

Odloženou kukuřici vraťte nazpět do polévky a dochuťte. Podávejte.

Kuře po africku

  • 80 ml worcesterské omáčky
  • 4 lžíce rajčatového kečupu
  • 2 lžičky pikantní hořčice
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 8 kuřecích stehen
  • 1 lžíce česnekového oleje

Troubu předehřejte na 200 stupňů. V nádobě smíchejte worcesterskou omáčku, kečup, hořčici, strouhaný zázvor, meruňkový džem a nakrájenou cibuli.

Kuřecí stehna namočte do marinády, aby byla celá ponořená. Ideálně nechat takto marinovat přes noc v chladničce.

Menší zapékací misku vymažte olejem tak, aby pokryl dno. Rozložte do ní stehna a přelijte zbylou marinádu.

Pečte v troubě 45 minut až hodinu. Během této doby stehna jednou až dvakrát podlijte.

Vdolky z podmáslí

Podmáslí propůjčuje těmto vdolkům nejen jemnou příchuť, ale také jim dodá rozplývavou, měkkou strukturu. Zadělat těsto a upéct vdolky by od začátku do konce nemělo trvat déle než 20 minut. Z tohoto receptu vyjde asi 18 vdolků.

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky sody bikarbony
  • 2 lžičky vinného kamene (kypřícího prášku)
  • 2 lžičky cukru moučka
  • 50 g másla
  • 25 g změklého ztuženého rostlinného tuku
  • 300 ml podmáslí
  • 1 rozšlehané vejce na potření (není nutné)

Troubu předehřejte na 220 stupňů a velký plech vyložte pečícím papírem.

Do mísy nasypte mouku, sodu, vinný kámen a cukr. Máslo i tuk nakrájejte na kousky a přidejte k sypké směsi. Tuk vpracujte do mouky prsty, přilijte podmáslí a vypracujte těsto.

Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Z těsta vyválejte či vytvarujte asi 4 cm vysoký obdélník. Poté vykrajujte vdolky o průměru cca 6 cm (např. sklenicí).

Vdolky rozložte na plech, potřete vejcem pro zlatavý nádech a pečte asi 12 minut (dokud nemají suché dno a nepůsobí nadýchaně). Hotové pak nechejte vychladnou na mřížce a podávejte se smetanou a džemem.

*********************************************************************************************

Kniha Chuť domácí kuchyně obsahuje 190 receptů včetně více než 60 jídel uvařených do 30 minut, vše doladěno velkých množstvím nádherných fotografií a milým slovem autorky s komentáři a tipy u každého receptu. Právě tento vlídný, rodinný a chápavý přístup autorky dělá z tého knihy tak trošku jinou kuchařku.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz