Přestože dužina dýně obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu a poměrně málo sacharidů je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. V lidovém léčitelství se odnepaměti používala hlavně dýňová semena. Jsou totiž v našich podmínkách prakticky jediným přírodním zdrojem většího množství zinku. Semena obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a další. Naši jižní sousedé v Rakousku vyrábí vyhlášený dýňový olej.
Na polévku budeme potřebovat :
- 1 ks dýně Hokkaido
- 1 l vývaru
- 2 stroužky česneku
- trochu šťávy z čerstvého zázvoru
- sůl dle potřeby
- čerstvě mletý pepř
- na dochucení Kysaná smetana z Valašska
Nejprve zpracujeme dýni tak, že vybereme semínka. Na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Poté si připravíme vývar, který přivedeme k varu. Do něj pak vložíme dýni a vaříme do změknutí. Jakmile je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek. Nakonec polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru, solí a pepřem. Na talíři ozdobíme kysanou smetanou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.