... aneb Cotelettes de porc á la mode d´Avignon
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
Na dnešní recept budeme potřebovat :
- 4 vepřové kotlety
- 2 zelené papriky
- 4 středně velká rajčata
- 250 g žampionů
- 3-5 lžic oleje
- 3 lžíce rajského protlaku
- 125 ml červeného vína
- 3 lžíce směsi sekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, kerblík,..)
- sůl
- pepř
- hladká mouka
Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Poté je obalíme v mouce.
Papriky rozpůlíme, vyřízneme stopku a semeník, lusky omyjeme a nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, vyřízneme stopky a dužninu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a rovněž je rozkrájíme na plátky.
Rozehřejeme olej, kotlety na něm po obou stranách opečeme, vyjmeme a uchováme v teple. Do tuku vložíme pokrájenou papriku a dusíme asi 10 minut. Přidáme plátky rajčat a žampionů a opět podusíme. Přilijeme červené víno a dodáme rajský protlak, prohřejeme, osolíme a opepříme. Kotlety položíme na zeleninu a společně dusíme ještě 15 minut.
Maso pak rozložíme na předehřátou mísu, pokryjeme zeleninou a posypeme sekanými bylinkami. Podáváme s vařenými bramborami a míchaným salátem.
(ilustrační fotografie * zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.