Jablečný závin je prostě klasika, která patří na každý stůl. Dnes si jej vyzkoušíme trošku jinak.
Ingredience
- 2 vejce
- 350 g mouky
- 175 g Hery máslová příchuť
- 100 g + 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 kg jablek (celková hmotnost před oloupáním)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- kukuřičný škrob
- moučkový cukr
- potravinová folie
- formičky na vykrajování
Příprava
- Oddělíme žloutky od bílků. Mouku, Heru, 100 g cukru, vejce, 1 vaječný bílek a špetku soli ušleháme ručním mixérem do hladka. Rozdělíme na 3 části, dvě porce znovu ušleháme.
- Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, bez jadérek. Smícháme s citronovou šťávou, skořicí, kukuřičným škrobem a 2 lžícemi cukru.
- Předehřejeme troubu na 180 C (konvektor 160 C). Vymažeme formu tukem. Větší množství těsta vtiskneme do formy, čímž nám vznikne také okraj. Rozprostřeme směs s jablky.
- Menší množství těsta rozválíme na potravinářské folii ve velikosti formy na pečení a vykrojíme obrazce. Těsto potom použijeme jako víko na koláč. Rozšleháme žloutek a potřeme jím koláč. V předehřáté troubě pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem podle chuti.
Tip
Také můžete přidat do směsi 75 g rozinek.
Doba přípravy: 45 min Doba pečení 45 min
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.