Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Svěží letní menu nejen z mléčných výrobků

Svěží letní menu nejen z mléčných výrobků

20.8.2016 - redakce Babinet.cz

Téměř každý dobrý kuchař vám poví, že je sice možné vařit bez mléka a mléčných výrobků, ale není to zkrátka ono. Do této skupiny odborníků přes mlsné jazýčky patří i Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala.

„Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte. Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry.“

Díky své zálibě v produktech z mléka se zapojil oblíbený šéfkuchař do projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus a vytvořil na léto originální svěží menu, na kterém si každý pochutná. Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

Potřebujete:

  • 1 rybí filé (200 g) – treska obecná
  • sůl
  • pepř

Postup:

Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.

Mušle:

Potřebujete:

  • 8 mušlí slávky jedlé
  • 25 g másla
  • 1 šalotka
  • kousek pórku
  • snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • kousek řapíku
  • petrželovou nať

Postup:

Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.

Omáčka:

Potřebujete:

  • 1 lžíce husté zakysané smetany
  • 2 lžíce šťávy ze slávek
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 žloutek
  • sůl
  • pepř

Postup:

Všechny ingredience dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.

Finální příprava pokrmu:

Přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

AUDIO: Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala, nám k receptům prozradil pár užitečných rad.

 

 

Malinové souflé (nákyp)

Suroviny na cca 8 porcí (záleží na velikosti formiček)

Potřebujete:

  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 4 žloutky (100 g)
  • 50 g cukru
  • 15 g mouky
  • 10 g škrobu
  • rozmixovaný banán
  • šťáva a kůra z ½ citronu
  • 4 bílky (120 g)
  • 50 g cukru
  • maliny na ozdobení

Postup:

Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze:

  • 4 žloutků (100 g)
  • 50 g cukru
  • 15 g mouky
  • 10 g škrobu

Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s:

rozmixovaným banánem

šťávou a kůrou z ½ citronu

Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.

Poté ušleháme tuhý sníh ze:

  • 4 bílků (120 g)
  • 50 g cukru

Vmícháme ho ke žloutkovému krému.

Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit.

Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C – horkovzduch.

Pečeme cca 10 – 12 minut.

Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a POCUKRUJEME.

Káva Affogato

Potřebujete:

  • Vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l)
  • 150 g rozinek nebo brusinek
  • 100 ml rumu
  • silné espresso (dle počtu osob)

Postup:

Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.

www.bileplus.eu

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz